MF DNES

Tělo naznačuje: Dej si pauzu. Ale blíží se Euro

- Jan Palička s přispěním Petra Šedivého

Je unavený a neskrývá to. Při sobotní ligové derniéře si raději mávl o střídání, protože cítil, že ho začíná tahat sval. Asi se tomu nelze divit, když Bořek Dočkal za sezonu nasbíral 55 soutěžních zápasů.

Ještě není konec, bude jich muset pár dalších zvládnout, protože se blíží to nejdůležit­ější mistrovstv­í Evropy.

„Tělo mi dalo najevo, že potřebuje odpočinek. Čekám, jaké budou další reakce, ale věřím, že zranění by mou účast na Euru ohrozit nemělo,“řekl Dočkal, když na nedělním galavečeru převzal cenu pro nejlepšího hráče fotbalové ligy. Zaslouží si ji, i když nezískal titul. Zaslouží si ji, i když ho MF DNES nezařadila do ideální sestavy roku, kterou stvořila z průměrných známek.

Zrovna u Dočkala je to paradox, protože vynikal. Bohužel mu nevyšly dva důležité podzimní zápasy proti Plzni a Slavii, po kterých v hodnocení našich reportérů schytal špatnou čtyřku. Třetí dostatečná přišla před týdnem v Brně.

Dočkalův průměr se tak zastavil na známce 2,5, což je slušný počin, leč do elitního výběru to nestačilo.

„Skončili jsme bez trofeje, což pro Spartu vždycky bude zklamáním. Na druhou stranu jsem se sezonou spokojený, protože se mi do toho mísí pocity z Evropské ligy a reprezenta­ce,“rekapitulo­val Dočkal.

Berete cenu pro nejlepšího hráče jako náplast za druhé místo, Bořku?

„To ne, to absolutně odděluju. Vždycky se říká, že by hráč vyměnil individuál­ní ocenění za týmový úspěch, což platí stoprocent­ně. Nějaké osobní úspěchy nenahradí to, že bych si mohl se spoluhráči užít trofej. Osobní ocenění není nějakým vykoupením.“

Rozhovory s Dočkalem nikdy nebývají plytké. Působí při nich koncentrov­aně a snaží se nemluvit ve frázích. To se v novinářské branži hodí, protože když pak přepisujet­e nahrané povídání z diktafonu, často nemusíte v Dočkalově monologu měnit ani slovosled. V neděli však sparťanský vůdce nebyl tak svěží jako obvykle. Tvářil se ztrhaně, mnohem radši by se povinnému vyhlašován­í vyhnul a zůstal s rodinou.

Nemít Bořka? Nepředstav­itelné

Je po sezoně, která ho bolela, přitom už zítra by se měl hlásit na přípravném kempu národního týmu.

Relaxovat tři dny v kuse, to by se hodilo.

„Od středy do pátku bychom měli trénovat, ale já si nejsem jistý, že se toho zúčastním.“

Dočkal chyběl v jediném ligovém utkání kvůli karetnímu trestu. Vstřelil osm gólů a na dalších jedenáct přihrál. To jsou základní čísla, kvůli nimž se sluší smeknout, i když ta loňská byla ještě výraznější (10 + 11).

Dohromady sparťanský mazák vypálil 70 střel, rozehrál 187 standardní­ch situací a rozdal 1 920 přihrávek. K takovým statistiká­m se průměrní ligoví záložníci dostanou v součtu za dvě sezony.

„Bořek je pro nás strašně cenný. Těžko si dokážu představit, že bych dělal sestavu bez něj,“potvrdil sparťanský trenér Zdeněk Ščasný.

„Já nikdy nepatřil k hráčům, kteří by se jen svezli. Nebylo mi jedno, jak zápas dopadne, porážky jsem nenáviděl. A platí to pořád,“říká Dočkal.

Samozřejmě se na sedmadvace­tiletém technikovi najdou i vady. Vyčítá se mu liknavější obranná práce nebo menší zarputilos­t v zá- pasech, které Spartě zrovna nejdou. Taky se zbytečně často dohaduje s rozhodčími a fanoušci si rýpavě všímají, jak si neustále odplivuje.

Rozhodně ofenzivní hra Sparty na něm stojí. A po skvěle odehrané kvalifikac­i se dá předpoklád­at, že základní sestava nemine Dočkala ani na mistrovstv­í, které vypukne už za 24 dní. Mimochodem, když sázková kancelář Bwin vypisovala kurzy na nejlepší střelce turnaje, v českém týmu si všimla jen dvou jmen. Matěj Vydra má kurz 81 ku jedné, Dočkal 151:1. Samozřejmě je to mimořádně velký kurz, ale už samotný fakt, že Dočkal v nabídce figuruje, naznačuje, že expertům není lhostejný. „Věřím, že když si pár dní odpočinu, tělu to pomůže a únava odezní,“tvrdí. Je jasné, že nejlepší hráč fotbalové ligy by se národnímu týmu nejvíc hodil v nejlepší formě. Nejlepší hráč Synot ligy

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia