MF DNES

Berdych poznal, že musí jednat. Ale čas je proti němu

- Komentář Ondřeje Novotného reportéra MF DNES

as byl pro Tomáše Berdycha jako modla, k níž se rád upínal. Čas měl ukázat, kam směřuje jeho spolupráce s Danim Vallverdue­m. Čas mu měl přinést výhry nad nejlepšími tenisty a grandslamo­vé tituly.

Ale utekl rok a půl a čas nezměnil nic.

Berdych se nepřiblíži­l triumfu na grandslamu. Nedaří se mu porážet lépe postavené hráče na žebříčku. Jenže co hůř, prohrává už i s těmi papírově slabšími.

Dvakrát s Kyrgiosem, jednou s Raonicem, jednou s Džumhurem a naposledy ostudně s Goffinem 0:6, 0:6.

A tak včera oznámil, že spolupráci s Vallverdue­m končí.

Berdych se ocitl na hraně elitní desítky, v níž se obdivuhodn­ě drží od července 2010. Ale pokud z ní vypadne, od čehož ho nyní dělí jen 125 bodů, čekají ho trable. Elitní hráče, proti kterým se mu dlouhodobě nedaří, bude potkávat v ranějších fázích turnajů. A jeho ústup z pozic může být čím dál rychlejší.

Existuje cesta ven? Berdych zjevně věří, že ano a bylo by nefér ho po pár porážkách odepisovat. Je chvályhodn­é, že se s vývojem nechce smířit a odhodlal se ke změně.

Ale zdá se, že pokud by mu někdo skutečně mohl pomoci k velkým titulům, neměl by to být typ jako Vallverdu. Ač je sympatický Venezuelan mimořádným tenisovým odborníkem, jako hráč se výrazněji neprosadil. Nemá zkušenosti z největších scén.

Právě v takových momentech přitom Berdych selhával. V letech 2014 a 2015 byl blízko průlomu na Australian Open. Ale slibně roze- hraná semifinále s Wawrinkou, respektive Murraym, prohrál.

Berdych má prudký servis, razantní forhend, pod Vallverdue­m se naučil častěji vydávat k síti. Tenisové zbraně na grandslamo­vý titul má. Ale zrovna on působí jako ideální příklad hráče, kterému by prospěla pomoc „superkouče“. Muže, který sám prožil vypjaté bitvy v závěrečnýc­h fázích grandslamů. Mohla by se do hry vrátit varianta s Ivanem Lendlem? Snad, vždyť někdejší šampion návrat k trénování nevyloučil.

Jenže ani on by nemusel současné Berdychovo trápení ukončit. Vytáhlému Valachovi letos bude 31 let. Ze- zadu se na něj tlačí Raonic (25 let), Goffin (25), Thiem (22) či Kyrgios (21). „Dřív těžil z toho, že hraje rychle. Ale dneska je lidí se stejnou rychlostí dost. A taky je opotřebova­ný. Nejen jeho tělo, ale i hlava,“říkal někdejší Berdychův kouč Tomáš Krupa už na konci roku 2014.

Na anglické Wikipedii se nedávno na chvíli objevilo: „Tomáš Berdych je český profesioná­lní tenista, mezi jehož největší výsledky patří, že dostal dva kanáry od Davida Goffina.“

Ač byl ten žert poněkud krutý, Berdych musí rychle zabrat, aby na něj dal zapomenout. Čas, který vždy vzýval, je nyní jeho nepřítelem.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia