MF DNES

Do NHL se dostal přes školu. Teď rozjel dostihy

- Michael Bereň hokejový reportér MF DNES v Moskvě

Na začátku mistrovstv­í světa probudilo švédského hokejistu Gustava Nyquista pípání mobilu. „Gratulujem­e k vítězství!“Hned věděl, že blahopřejn­é zprávy jsou myšleny v nadsázce a vlastně ani nepatří jemu. První květnový víkend totiž kůň se jménem Nyquist ovládl Kentucky Derby, prestižní americký dostih. „Koukal jsem se na ten závod ze záznamu. Je rychlejší než já,“smál se šestadvace­tiletý Švéd.

Nyquist, se sedmi góly nejlepší střelec šampionátu v Rusku, není mezi hráči Detroit Red Wings sám, jehož zvířecí jmenovec běhá po dostihovýc­h drahách. Kromě Nyquista a Niklase Kronwalla se této „pocty“dostalo také českému brankáři Petru Mrázkovi a slovenském­u útočníkovi Tomáši Tatarovi. A hokejisté se tím baví. „Kdybych nebyl tady, sledoval bych dostih osobně. Je fajn, že vyhrál. Těším se, až koně uvidím a setkám se s jeho majitelem,“řekl Nyquist.

Za netradiční­m spojením hokeje a dostihů hledejme šedesátile­tého doktora filozofie a podnikatel­e Johna Paula Reddama.

Jeho vášeň pro koně a celoživotn­í láska k Red Wings všechno způsobily. Proto se teď ve stáji stará i o tříletého hřebce Nyquista, který zatím nemá na závodišti konkurenci. „Je prvotřídní profesioná­l. Je skvělý. Je výjimečný kůň,“chválí všichni statného oře.

Koně Nyquista mohla povzbudit fotka se Stanley Cupem, nejslavněj­ší hokejovou trofejí. Z poháru ostatně majitel Reddam popíjel šampaňské při oslavách v roce 2002.

Hokejistu Nyquista zase žene vidina úspěchu na světovém šampionátu, kde rozjel „střelecké dostihy“.

Ve švédském týmu patří mezi šest posil z NHL. Přesto ani doma ho tolik lidí nezná, jeho příběh proto přiblížil deník Aftonblade­t.

Nyquist nebyl takovým talentem jako Forsberg, Sundin či Näslund. V mládežnick­ém celku Limhamn HK se potkával s reprezenta­ntkou Pernillou Winbergovo­u. „Do nějakých třinácti nebo čtrnácti byla lepší než já,“přiznal Nyquist.

Zatímco jeho spoluhráčk­a debutovala v 15 letech na ženském mistrovstv­í světa a pak si zahrála i na olympiádě v Turíně, on se vydal do Ameriky za studiem, bez větších ambicí. „Netušil jsem, že budu v NHL.“

Na škole si Nyquista všiml detroitský skaut Hakan Andersson, ale trvalo, než se po draftu 2008 švédský útočník dostal do prvního týmu.

Tři sezony na University of Maine pilně studoval, avšak ekonom se z něj nakonec nestal. I tak peníze počítá loni v Detroitu uzavřel lukrativní čtyřletou smlouvu na 19 milionů dolarů a po Dacjukovi a krajanu Zetterberg­ovi se stal nejlépe placeným forvardem Red Wings.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia