MF DNES

Ten, jehož chválil Jágr. Syn rváče bojuje s cukrovkou i proti ní

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Zůstával úplně posledním kanadským útočníkem s bilancí 0+0, přesto je Max Domi do jisté míry jedničkou šampionátu.

Minimálně tím, jak může „pouhý sport“reálně měnit lidské životy; jak může hokej rozdávat naději.

Jakkoli pateticky to zní, přesně takovou chvíli Domi ukázal v Petrohradě, když se potkal s malým chlapcem trpícím cukrovkou.

Byl to jednoduchý, leč o to pádnější vzkaz: „Podívej, i ty si můžeš zahrát na mistrovstv­í světa.“

Max Domi je totiž sám cukrovkáře­m, což jeho kariéru komplikuje tak, jak si málokterý profesioná­lní hokejista vůbec umí představit.

Pro web The Player’s Tribune vše popsal do sebemenšíh­o detailu: každý den začíná dávkou inzulinu a krevní hodnoty si jedenadvac­etiletý Domi od té chvíle kontroluje takřka nonstop. Při příchodu na stadion. Každých 20 až 25 minut při tréninku. V zápasové dny před utkáním, pak před každou třetinou, v její po- lovině, po ní... „A ani nechtějte vědět, jaké to je v prodloužen­í,“dodal ve velmi osobním textu.

Obsahuje i minipříběh pro pochopení toho, proč se Domi nyní fotil s ruským cukrovkáře­m. I on míval pochyby, ale jako začínající hokejista potkal legendu Bobbyho Clarka tušíte správně, trpícího stejným onemocnění­m. Když mu věnoval pár minut a popřál hodně štěstí, vesmír malého Maxe rozkvetl a vše vypadalo náhle veseleji.

Zájem o ostatní má navíc v rodině. Je-li vám jeho jméno povědomé, tak správně: jeho otcem je Tie Domi, syn albánsko-tureckých imigrantů a jeden z nejzuřivěj­ších bitkařů dějin NHL. Ale také svérázný lidumil. Když křtil své memoáry nazvané Pořád ve službě, nedbal na přítomnost celebrit (Mario Lemieux, Alex Rodriguez) a představov­al ostatním portýra, čističe bot, paní z letiště... Zkrátka obyčejné lidi, s nimiž se seznámil mimo led.

„Tento muž zde pracuje dvacet let. Dvacet let v hotelu, dvacet let s úsměvem na tváři,“chválil Domi. „Chovejme se k ostatním tak, jako chceme, aby se chovali oni k nám.“

Byť drží rekord NHL v podobě 338 rvaček, nebyl jen rabiátem. „Musel jsem chránit hvězdy,“říkal o dobách, kdy byl hokej mnohem špinavější, zákeřnější než dnes. „Je super, že nyní můžou i ve čtvrtých pětkách hrát šikovní kluci.“

Max podle všeho otcův životní postoj nasál a navíc má velký talent. V první sezoně v NHL posbíral 52 bodů a Jaromír Jágr loni řekl: „Každý zmiňuje McDavida a Eichela, ale Max Domi je absolutně neuvěřitel­ný. Proč se o něm nemluví více?“

Teď už se mluví. A rodina může být hrdá, že nejen kvůli hokeji.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia