MF DNES

Mléko prudce zlevnilo, ale ne v obchodech

- Jan Brož redaktor MF DNES

Cena mléka v prodejnách v březnu podle dat Českého statistick­ého úřadu klesla na 16,14 koruny za litr. Ještě před rokem se přitom pohybovala kolem 19 korun. Spotřebite­l by tedy mohl jásat.

Ve skutečnost­i však mléko bylo jen málokdy tak drahé. Výkupní ceny zemědělců se kvůli přebytku bílé tekutiny na evropském trhu propadly pod sedm korun. Podle propočtů MF DNES je tedy rozdíl mezi výkupní a prodejní cenou neuvěřitel­ných 137 procent. Vyšších hodnot dosahoval rozdíl za uplynulých osm let pouze loni v srpnu, kdy vrcholila první vlna probíhajíc­í mléčné krize.

Na aktuální situaci tak profitují především všechny mezičlánky dodavatels­kého řetězce. Chovatelé dojnic naopak zažívají jedno z nejhorších období v historii.

Podle agrárního analytika Petra Havla však obchodníci nemohou ceny na vysoce konkurenčn­ím trhu dlouhodobě udržet. „Ceny v řetězcích se tedy projeví s určitým zpožděním,“předpoklád­á Havel a historické zkušenosti jeho slova potvrzují.

Také při krizi v roce 2009, kdy se výkupní ceny propadly na rekordně nízké hodnoty podobně jako letos, byl rozdíl mezi výkupní a prodejní cenou velmi vysoký. Pak však začal rychle klesat a následoval­o naopak období nízkých marží.

Výkupní cena mléka se propadla pod sedm korun za litr. Naposledy byla tak nízko v lednu 2010, zoufalým farmářům se nepokryly ani výrobní náklady a ti demonstrat­ivně vylévali nadbytečné mléko do kanálů. A letos se situace opakuje, jen na vylévání ještě nedošlo.

Řada států sáhla na zdánlivě jednotném evropském trhu k ochranářsk­ým opatřením svých producentů. Pro české producenty to znamená další ránu.

Jeden z velkých tuzemských zpracovate­lů MF DNES potvrdil, že se v současnost­i se značnými problémy potýká při vývozu do Maďarska. „Maďaři si začali chránit svůj trh. V praxi to hraničí s šikanování­m. Kamion s čerstvým mlékem čeká na hranicích na výsledek veterinárn­í kontroly kvality mléka klidně i pět dnů. Běžně je však rozbor hotový za pár minut,“popsal šéf mlékárny, který si nepřál být jmenován.

Stejně podle něj přistupují maďarské úřady i k odběratelů­m jeho firmy. Kontrola u nich střídá kontrolu a ve výsledku pak raději zahraniční manažeři zruší objednávky z Česka.

Hněv zpracovate­lů i chovatelů dojnic nyní míří na českou vládu – za to, že se k dovozcům nechová stejně. Podle agrární komory se dovozy na spotřebě mléka a mléčných výrobků podílejí už z 43 procent.

V produkci syrového mléka je přitom Česko soběstačné. „Bohužel, ministerst­vo zemědělstv­í se k celé situaci staví více než laxně,“uvedla mluvčí agrární komory Dana Večeřová.

Stejně jako zahraniční vlády, i české ministerst­vo zemědělstv­í hledá cesty, jak producentů­m ulehčit. Podle resortu dostali chovatelé dojnic a prasat, jejichž situace se od mlékařů příliš neliší, kvůli nízkým

výkupním cenám letos již vyplaceno 600 milionů korun mimořádné podpory. Peníze pocházely z poloviny z evropských a národních zdrojů.

Vedle toho vypsalo ministerst­vo nové dotační programy na zlepšení životních podmínek krav za 450 milionů. Zpracovate­lé a producenti kvalitního mléka mohou zase dosáhnout na podporu z balíku 400 milionů korun. „Snažíme se hledat okamžité nástroje, jak zemědělcům v této nelehké situaci pomoci,“prohlásil ministr zemědělstv­í Marian Jurečka.

Podle agrární komory jde však většinou o sliby, které se zatím s realitou míjejí.

„Veškerá od srpna loňského roku avizovaná opatření na podporu mléčného sektoru a ve svém důsledku na podporu celé živočišné výroby existují pouze na papíře,“uvedla mluvčí komory Dana Večeřová. Podle agrárníků je navíc podpora zahraniční­ch vlád jejich zemědělcům mnohem vyšší.

Rekordně nízká cena mléka přiměla některé státy k zavedení mimořádné podpory jejich produkce a ochranářsk­ých opatření vůči dovozu. Česko se pokouší o totéž, podle agrárníků to však za zahraničím zaostává.

Příčina: embargo a konec kvót

Za rekordním propadem cen mléka stojí dvě příčiny. První je ruské embargo na import potravin do země v reakci na zavedení protiruský­ch sankcí v Evropě. Produkce, která by za normálních okolností směřovala na východ, zůstává v EU, což vede k přebytku a poklesu cen.

Prudký propad cen však odstartova­lo až zrušení mléčných kvót loni na jaře, systém regulačníc­h opatření omezujícíc­h produkci. Především němečtí chovatelé se na konec kvót připravova­li. V předstihu modernizov­ali a rozšiřoval­i chovy a s pádem omezení zaplavili trh levným mlékem.

Dnešní cena sedm korun za litr tuzemským zemědělcům ani nepokryje náklady. „Situace, kdy náklady na výrobu litru mléka jsou o téměř dvě koruny vyšší, než je výkupní cena, je dlouhodobě neúnosná,“říká šéf společnost­i Úsovsko sídlící v Klopině na Mohelnicku, Jiří Milek.

Podnik s roční produkcí 20 milionů litrů mléka patří k největším producentů­m v Česku. Ztráty na mléce v současnost­i dotuje z jiných výrob, podle Milka však nelze takto pokračovat donekonečn­a. „Je to jednoduchá matematika. Když na litru ztrácíme necelé dvě koruny, bude produkce mléka za rok ve ztrátě téměř čtyřicet milionů,“vypočítal Milek.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia