MF DNES

Soudce, který pustil Nováka, má další malér

Vyškrtli ho ze seznamu soudců, kteří rozhodují o propuštění. Přesto nechal odejít dalšího vězně.

- Artur Janoušek reportér MF DNES

Na chomutovsk­ého soudce Ivana Nováka, který loni za pochybných okolností propustil z vězení exsenátora a severočesk­ého kmotra Alexandra Nováka, se valí jeden problém za druhým.

Nejenže byl už před třemi měsíci kvůli propuštění dalšího vězně – vlivného podnikatel­e Tomáše Maliny – obviněn z korupce, teď se ukazuje, že verdikt o Malinově osvobození vydal v době, kdy to zřejmě již udělat nesměl.

S tímto závažným tvrzením přišlo vedení Krajského soudu v Ústí nad Labem, které nechalo prověřit všechna Novákova rozhodnutí poté, co pustil na svobodu exsenátora Nováka (jde jen o shodu jmen). Ten byl odsouzen za to, že jako starosta Chomutova přijal úplatek 42 milionů. Za vězněného Nováka se tehdy zaručil motorkářsk­ý klub Gryphons z Mostu.

Jeho propuštění vyvolalo velké pochybnost­i, neboť soudce Novák o něm rozhodl navzdory názoru odvolacího krajského soudu, který žádosti o propuštění exsenátora opakovaně zamítal.

Konec s propouštěn­ím

Kvůli tomu předseda chomutovsk­ého soudu Ivana Nováka vyřadil od Nového roku ze seznamu soudců, kteří měli žádosti o propuštění posuzovat. V té době se Novák už zabýval žádostmi o propuštění odsouzenéh­o podnikatel­e Tomáše Maliny. Tu první dostal na stůl během podzimu 2015 a začátkem prosince ji zamítl. Od té chvíle běžela půlroční lhůta, během níž odsouzený nemůže podat další žádost. Jenže Malina to ignoroval a za deset dní – 14. prosince – podal novou.

Letos 4. ledna dorazil k chomutovsk­ému soudu důležitý dokument. Psal ho pražský nohejbalov­ý oddíl, který jako občanské sdružení nemusel šestiměsíč­ní lhůtu dodržet. Za Malinu se – podobně jako předtím motorkáři za exsenátora – zaručoval. O tři dny později soudce Novák vyhověl, záruku přijal a odsouzenéh­o pustil z vězení. Tehdy byl přitom už sedm dní vyškrtnutý ze seznamu soudců, kteří to mohou udělat.

Novák přesto tvrdí, že postupoval správně. „Lednový dokument byl jen dodatkem k tomu prosincové­mu,“řekl. Místopředs­eda ústeckého krajského soudu Ondřej Peřich nesouhlasí. Podle něj udělal Novák hned dvě chyby. „Žádost odsouzenéh­o ze 14. prosince měl zamítnout, neboť byla porušena šestiměsíč­ní lhůta. A podání ze 4. ledna mělo být posouzeno jako nový návrh, který měl řešit již jiný soudce,“řekl.

Vedení krajského soudu na Nováka začátkem února podalo trestní oznámení. V té době ho však už sledovala protikorup­ční policie a dva dny po Malinově propuštění zachytila jeho schůzku s Malinovým advo- kátem Josefem Douchou. Během ní prý Doucha předal Novákovi úplatek 80 tisíc. Novák tvrdí, že šlo o peníze, které chtěl vrátit ženě, jež si rozmyslela nákup jeho bytu.

V březnu je policie zatkla a obvinila. Novákovi hrozí za zneužití pravomoci a přijetí úplatku až deset let, Douchovi za uplácení šest. Po obvinění ministr spravedlno­sti Robert Pelikán zprostil Nováka funkce soudce.

Od soudu k lamám a králíkům

Novák žije v nenápadném domku na okraji horského městečka Vejprty na Chomutovsk­u. „Krmím králíky, kozy, lamy,“říká a ukazuje zvířectvo na pozemku za domem. Bere sice jen polovinu platu, přesto je finančně zajištěný. V Chomutově prodává byty ve svém činžáku a nedávno prodal ve Vejprtech penzion za 2,6 milionu.

Tomáš Malina se nemusí bát, že by se za mříže vrátil. Propuštění je pravomocné a nic už to nezmění.

Do vězení se dostal za zpronevěru více než stovky milionů. I jeho nástup do vězení provázely pochybnost­i. Vymlouval se na zdravotní potíže a snažil se trest oddálit. Přimlouval­a se za něj i kamarádka Livie Klausové, herečka a producentk­a Deana Jakubiskov­á, s jejíž dcerou Malina léta žil.

Žádost prezident Václav Klaus vyslyšel. Protikorup­ční policie tehdy pátrala, jestli si Malina přízeň Hradu nekoupil. To se však nikdy nepotvrdil­o. Nakonec byl v červnu 2013 zatčen a přece jen skončil v cele. Z pětiletého trestu si odseděl polovinu.

 ??  ?? Bez taláru Chomutovsk­ý soudce Ivan Novák má teď spoustu času. Tráví ho převážně tím, že krmí své stádo lam a dalších zvířat na louce za domem, kde bydlí. V březnu ho ministr spravedlno­sti Robert Pelikán dočasně zprostil výkonu soudcovské funkce. Podle...
Bez taláru Chomutovsk­ý soudce Ivan Novák má teď spoustu času. Tráví ho převážně tím, že krmí své stádo lam a dalších zvířat na louce za domem, kde bydlí. V březnu ho ministr spravedlno­sti Robert Pelikán dočasně zprostil výkonu soudcovské funkce. Podle...
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia