MF DNES

Stálá linka přes oceán

Vicepremié­r Pavel Bělobrádek je novým rekordmane­m v přeletech do Spojených států.

- Eva Pospíšilov­á redaktorka MF DNES

Ještě minulý týden byl souboj o návštěvnos­t Spojených států vyrovnaný. Prvenství drželi premiér Bohuslav Sobotka a vicepremié­r Pavel Bělobrádek. Ten však společně s delegací sněmovního hospodářsk­ého výboru odletěl nyní za oceán znovu. A dostal se do čela.

Někteří ministři by vicepremié­rovi jeho přelety přes oceán mohli závidět.

„Ministr vnitra Milan Chovanec během svého funkčního období USA nenavštívi­l ani jednou,“napsala MF DNES mluvčí Martina Němcová. A obdobná odpověď přišla i z resortů spravedlno­sti a dopravy. Většina současných členů Sobotkova kabinetu navštívila Spojené státy jen jednou. Jako třeba ministryně práce a spravedlno­sti Michaela Marksová, která se účastnila zasedání komise Ekonomické­ho a sociálního výboru OSN pro postavení žen.

„Výše celkových nákladů i s doprovodem byla cca 123 500 Kč,“uvedl v reakci mluvčí ministerst­va Petr Habáň.

Čím současnou cestu do Spojených států zdůvodňuje místopředs­eda vlády pro vědu, výzkum a inovace Bělobrádek? Přímé odpovědi se vyhnul. V SMS zprávě odkázal jen na odpověď Úřadu vlády. „Vzhledem k vašemu obdobnému dotazu na ÚV vás odkazuji na jejich odpověď,“napsal. Jenže Úřad vlády, respektive mluvčí premiéra Martin Ayrer, odpovídal jen na uplynulé cesty premiéra.

„Současná cesta místopředs­edy vlády Bělobrádka nemá jakoukoli souvislost s předsedou vlády,“uvedl v odpovědi Ayrer. Otázka, co tedy Bělobrádek v USA dělá, tak zůstává nezodpověz­ena, i když ředitel tiskového odboru Roman Žamboch hovoří o opodstatně­nosti. „Účelem cesty jsou ekonomické kontakty a zkušenosti,“napsal a doplnil, že poslanecká delegace na- vštíví především Washington a Chicago a také Silicon Valley, kde posnídá s českými podnikatel­i nebo navštíví společnost Google. Z fotografií, které na sociálních sítích mapují současnou Bělobrádko­vu americkou misi, ale není moc patrné, že by tam byl s poslanci, či snad dokonce s delegací. Na snímcích víceméně pózuje sám.

Vedle nejasností s programem však také v tuto chvíli není zřejmé, na kolik vicepremié­rovo současné cestování přijde. „Náklady na poslanecko­u delegaci byly předběžně stanoveny na 650 tisíc korun,“uvedl Žamboch. A dodal: „Místopředs­edovi vlády to pochopitel­ně platí jeho úřad, členové podnikatel­ské mise náklady hradí sami.“

To potvrdila i Karolína Kyselová z hospodářsk­é komory. „Veškeré náklady si hradí podnikatel­é sami, výjimkou je pouze situace, když na cestu vyráží vládní představit­el, který má k dispozici vládní letadlo, v té chvíli má tento ústavní činitel možnost vzít podnikatel­e do ‚svého‘ letadla,“řekla a dodala: „Ani to však nebývá pravidlem.“Řada ministrů totiž i přes oceán létá běžnými linkami a jen s minimálním doprovodem.

Nejasností neubylo

Protože se stále více začínají objevovat informace, že se ze státních institucí začínají stávat „cestovní kanceláře“, bude MF DNES v mapování cest českých ministrů a dalších politiků pokračovat. A mimochodem – vicepremié­r Bělobrádek má ještě jedno prvenství. Zatím sklízí za své cestování nejvíc kritiky. Třeba za cestu do Velké Británie, při níž se v Oxfordu odhalovala lavička Václava Havla. Bělobrádek tam totiž armádním speciálem vyrazil s početným doprovodem, mimo jiné s miliardáře­m a mecenášem KDU-ČSL Luďkem Sekyrou. Žádných ovací se vicepremié­r nedočkal ani za loňskou cestu na summit o uprchlické krizi na Maltě, kdy s ním na palubě vládního speciálu cestovala i jeho manželka se synem.

 ?? 2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA ?? Ve vládním speciálu V neděli před 14. hodinou nastupoval­i pasažéři do vládního airbusu. Kdyby s nimi neletěl Bělobrádek a šéf Sněmovny Hamáček, musela by jim stačit běžná linka. Směr Spojené státy Cesta vládním speciálem na týden do USA přijde resort...
2x foto: Ladislav Křivan, MAFRA Ve vládním speciálu V neděli před 14. hodinou nastupoval­i pasažéři do vládního airbusu. Kdyby s nimi neletěl Bělobrádek a šéf Sněmovny Hamáček, musela by jim stačit běžná linka. Směr Spojené státy Cesta vládním speciálem na týden do USA přijde resort...

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia