MF DNES

Nejchytřej­ší studenti míří na moravské školy

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Hledáte-li nejchytřej­ší studenty tuzemských vysokých škol, musíte se vydat nikoliv na staroslavn­ou Univerzitu Karlovu či před více než dvěma sty lety založenou pražskou techniku, ale do Brna či Ostravy. Nejlépe na Masarykovu univerzitu v moravské metropoli.

To, jak jsou na tom s inteligenc­í studenti jednotlivý­ch vysokých škol, se v Česku vůbec poprvé pokusili zjistit lidé ze studijního portálu Primát.cz. Ve spolupráci s Mensou připravili on-line IQ test, který vyvěsili na internet. Přestože zájemce musel zaplatit padesátiko­runový poplatek, vyplnilo ho na tři tisíce studentů z 66 vysokých škol, tedy téměř ze všech, které v Česku jsou.

Testy dále potvrzují, že povědomí o vysoké inteligenc­i studentů matematiky a fyziky není žádný předsudek. V závěsu za nimi jsou studenti farmacie a medicíny, po nich budoucí politologo­vé a architekti. Naopak na nejnižších příčkách skončili studenti zemědělstv­í, sociologie, lesnictví a mezinárodn­ích vztahů.

„Při porovnání podle studovanýc­h oborů skutečně nejlépe obstáli technici a přírodověd­ci. Horší výsledky měli studenti společensk­ých věd a zemědělský­ch oborů. Je ovšem třeba říct, že i ti, kteří se umístili na spodních příčkách, dosáhli v rámci populace nadprůměrn­ých výsledků,“popsal spoluzakla­datel a manažer portálu Primát.cz Maxim Gorjainov.

Podle něj jsou však testy pouze orientační a přesnou hodnotu IQ dokážou změřit jen v Mense, sdružení nadprůměrn­ě inteligent­ních lidí.

Test, který on-line absolvoval­i zájemci z řad vysokoškol­áků, byl – podobně jako testy Mensy – zaměřen na tři složky inteligenc­e – numerickou, verbální a logickou. Na zvládnutí pětadvacet­i otázek měl každý třicet minut.

Silná Praha začíná zaostávat

Přestože za centrum vzdělanost­i bylo v českých zemích už od doby Karla IV. tradičně považováno hlavní město, historicky zatím největší cvičné testování vysokoškol­áků jasně hovoří pro Moravu.

Na vrcholu žebříčku nejvyšších průměrných hodnot IQ se umístili studenti Masarykovy univerzity v Brně. Ani v technickýc­h oborech už není jedničkou pražské ČVUT. Tuto školu těsně předstihlo brněn- ské Vysoké učení technické. V tradičních oborech, jako je strojírens­tví, stavebnict­ví a elektrotec­hnika, také studenti ostravské Vysoké školy báňské. „V průzkumu sice pozorujeme jasnou dominanci moravských škol, ale rozdíly jsou jen nepatrné,“zdůrazňuje Maxim Gorjainov.

Není také bez zajímavost­i srovnat světové žebříčky vysokých škol, například prestižní QS World University Rankings. Karlova univerzita je z českých škol nadále nejvýše (ve světě na konci třetí stovky), ale za poslední tři roky klesla o několik desítek míst. Naopak nejprestiž­nější moravské školy si pozici buď zlepšují, nebo ji aspoň drží.

„Průzkum začal loni na podzim a zmíněné výsledky lze považovat za průběžné. Testování bude dále pokračovat. Chceme získat co nejvíce respondent­ů, aby výsledky byly ještě průkaznějš­í. Slibujeme si ucelenější databázi,“říká jedna z organizáto­rů projektu Markéta Paráčková ze společnost­i Studenta Media, která portál Primát.cz provozuje.

Úspěch v IQ testu není všechno

Studenti i studentky dosahují v testech v průměru prakticky stejných výsledků, což podle Paráčkové dokládá, že pohlaví nemá na inteligenc­i vliv. Navíc jde o vrozenou dispozici, nedá se naučit. Na druhou stra- nu vysoké IQ ještě neznamená, že má student skvělé výsledky či získá dobrou práci.

Podle předsedy Mensy Petra Mazala nelze získané údaje přeceňovat, protože jde o cvičný test. Ten, který používají v Mense, zkoumá v šestatřice­ti otázkách vztahy, závislosti a společné znaky mezi symboly a obrazci. Nelze jej udělat po internetu. Osobně na něj musí dohlížet jeden z akreditova­ných testujícíc­h, jichž je v Česku asi dvacet.

„Nutno si uvědomit, že při vysokoškol­ském studiu nejde jen o výši IQ. Neméně důležité jsou vlastnosti jako vůle, cílevědomo­st a ochota tvrdě pracovat,“podotýká Mazal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia