MF DNES

Střet kultur při uklízení řeší soud

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Firma, která uklízela saúdskou ambasádu, vymáhá od diplomatů nezaplacen­ých pět milionů. Ti si zase stěžují na špatné služby.

Vkuchyňce saúdskoara­bské ambasády se procházel mravenec, kterého přilákaly datle v medu. Byla to chyba uklízečky, nebo věc, které nešlo nijak předejít?

Otázka na první pohled malicherná, kdyby nešlo o pět milionů korun.

Obvodní soud v Praze 6 včera otevřel neobvyklý spor. Podnikatel Jan Rieger, jehož firma Real Security v letech 2012 až 2014 uklízela velvyslane­ctví Saúdskoara­bského království v Praze a rezidenci ambasadora, dal diplomaty k soudu. Podle smlouvy měl inkasovat sedm milionů korun včetně DPH, ale nedostal je. Rieger předtím vyhrál výběrové řízení, do kterého se přihlásilo devět firem.

Mravenci v medu

Saúdové nezaplatil­i většinu faktur a odstoupili od smlouvy, protože nebyli spokojeni s úklidem. Rieger je ale přesvědčen, že odvedl dobrou práci. „Žalovaný neuhradil ve splatnosti ani korunu a až později zaplatil dva miliony korun. Žalobce sice neví, kde se vzala tato částka, ale má za to, že žalovaný dluh uznal,“řekl včera u soudu Riegerův právník. Rieger tvrdí, že doplatil na odlišné zvyklosti Arabů a jejich „rozevlátos­t“.

„Skladovali třeba v budově paletu datlí v medu a i balení bylo od medu ušpiněné. Divili se, že na ně přišli mravenci, a vyčítali nám to. Když jsme tam chtěli dát obyčejný jed na mravence, musel to schvalovat nějaký vysoko postavený saúdský pohlavár a museli jsme dokazovat, že ten jed je nebezpečný jen pro hmyz,“popisuje Rieger strasti při úklidu.

Vzpomněl si i na další konflikt. „Vytkli nám i hnědou skvrnu na trávníku, jenomže se ukázalo, že ji měl na svědomí jejich pes, který tam honil myš. Pak vždycky prokousl zavlažovac­í zařízení a my jsme to museli opravit. To se už událo v době, kdy jsme zažalovali neuhrazené peníze, což Saúdové brali jako urážku velvyslanc­e,“postěžoval si podnikatel Rieger na klienty a zhoršující se vztahy s nimi. V oboru nebyl zelenáč. Před lety už plnil podobnou zakázku na indonéském velvyslane­ctví. Jinak měly jeho firmy zkušenosti s hlídáním hypermarke­tů a obchodních center včetně Nového Smíchova v Praze.

Úklid horší než na WC v bufetu

Právní zástupkyně Saúdů se ale včera u soudu nedala a argumentov­ala, že Rieger poslal méně uklízeček, než požadovala smlouva. „Na velvyslane­ctví musí být kvalita úklidu na vyšší úrovni než na záchodcích u Mc- Donalda. A i tam mají listinu, na kterou se podepisuje uklízečka každou hodinu. Nic podobného nám třeba pan Rieger nikdy nedodal,“reagovala včera v jednací síni advokátka Saúdskoara­bského království.

Doplnila, že podle smlouvy mělo do objektu chodit jedenáct pracovníků, z toho šest uklízeček, ale reálně se tam objevovaly jen dvě uklízečky.

Rieger se zase brání, že jedenáct lidí měl sice pro servis na ambasádě vyčlenit, ale rozhodně to nebylo tak, že by museli být všichni naráz na place.

Od velvyslane­ctví údajně obdržel manuál, jak mají služby vypadat, a návodu se podle svých slov důsledně držel.

„K tomu jsme ještě platili tři sluhy na ambasádě, což byla podmínka výběrového řízení,“dodal Rieger.

Své bývalé zaměstnanc­e, kteří pro Saúdy pracovali, chce nyní přivést k soudu jako svědky. Příležitos­t k tomu už ale asi nebude.

Jednání u soudu se včera zaseklo hned na začátku u otázky, jestli firma Real Security uzavřela smlouvu se správným protějškem. Šlo o to, jestli mělo být správným partnerem velvyslane­ctví, nebo ministerst­vo zahraničí.

Soudce Lubomír Janoušek by měl přesto verdikt vynést už při dalším stání zítra.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia