MF DNES

Libye: Islámský stát se těší na dárek ze Západu

Vyzbrojení libyjské „vlády“, která nemá vliv ani sílu, vypadá jako výraz zoufalství

- Analýza Milan Vodička redaktor MF DNES

Rozhodnutí mocností zrušit zbrojní embargo pro „legální“libyjskou vládu znamená, že tamní pobočka Islámského státu a stovky milic se mohou těšit na nové tanky, minomety a samopaly, které jim ještě naolejovan­é padnou do rukou.

Pokus o vyzbrojení nové libyjské vlády vypadá jako hra vabank a hlavně výraz zoufalství.

Vláda národní jednoty, jak si říká, má situaci v Libyi natolik pevně v rukou, že musela vzniknout v Tunisku. Bylo to loni v prosinci, do Tripolisu se odvážila přemístit v březnu – a musela připlout po moři, protože po zemi ji milice nepustily. Když přijela do hlavního města, střílelo se tam. Vláda národní jednoty se musela usadit na námořní základně, aby byla v bezpečí.

Je vždy důležité uvádět, že jde o vládu národní jednoty, protože Libye má nyní celkem tři vlády. Tuhle však uznává svět.

To ještě neznamená, že je nejsilnějš­í nebo nejmocnějš­í. Není to ani opravdová vláda „národní jednoty“, je to jen kůň, jemuž momentálně Západ nejvíc přeje.

Pět let po pádu Kaddáfího, který Západ naivně oslavoval jako začátek nové éry, je z Libye rozvrácený stát a zmítající se klubko problémů, odkud se zbraně a neklid šíří přes Saharu dál do nitra Afriky.

A rok poté, co odtud ve velkém zamířili migranti do zcela rezignovan­é Evropy, a spustili tím středomořs­kou lidskou tsunami o síle milionu osob, Evropa nedokázala podniknout vůbec nic, co by vlnu zastavilo. Měla rok na to, aby se připravila na novou uprchlicko­u sezonu, ale nyní je situace stejná jako loni. Po moři znovu plují nafukovací čluny přecpané Afričany, protože bezvládí dělá z Libye průchozí dveře.

Po velkých slovech o námořní operaci a ničení pašeráckýc­h lodí i sítí na libyjské pevnině znějí přiznání, že akce selhala. Naposledy to uvedla minulý týden zpráva britského parlamentu. Libyjské břehy hlídá z uctivého odstupu mezinárodn­ích vod jen několik plavidel, která pouze loví nalezené migranty.

Nakonec to vypadá, že Evropu bude zachraňova­t Nepál.

Už měsíce se hovořilo o tom, že Západ podnikne v Libyi omezenou intervenci, hlavní silou měli být Italové, bývalá libyjská koloniální mocnost, teď však Řím vycouval. Překvapivě se však ozval Nepál s tím, že když ho požádá OSN, poskytne 5 000 mužů.

Rozhodnutí uvolnit embargo pro novou vládu národní jednoty je pozoruhodn­é tím, že když loni tehdejší Západem uznávaná vláda požádala o osm helikoptér, šest stíhaček, tisíc odstřelova­cích pušek, 150 tanků a tisíc granátomet­ů, byla odmítnuta s tím, že část zbraní by mohla padnout do rukou džihádistů­m. Teď se situace v Libyi nijak výrazně nezměnila, další kabinet však zbraně přece dostane.

Experti zdůrazňují, že jde o riskantní krok. Jak ukazuje Irák, dodávky zbraní nejsou odpovědí na problémy rozvrácené země, protože Islámský stát tam válcoval i armádu zavalenou západní výzbrojí.

Kromě toho jsou zbraně v případě Libye spíše součástí problému. Země je jimi zaplavena z časů, kdy byly otevřeny Kaddáfího sklady, navíc se tam nyní zbraně dovážejí běžně po moři.

Z tohoto důvodu bylo zbrojní embargo spíše jen snaha vykazovat činnost než praktické opatření.

Problém je, že z Libye míří zbraně dál do Afriky džihádistů­m, jako jsou třeba ti z Boko Haram v Nigérii.

Vojenskými dodávkami Západ zvýší sázky, protože když hra nevyjde, posílí jimi džihádisty, proti nimž mají být využity. Faktem však je, že o moc víc už prohrát stejně nejde.

Objevily se také spekulace, že jde o plán, jak narychlo vyzbrojit malou armádu proti džihádistů­m a milicím a potom ji podporovat letecky jako při povstání proti Kaddáfímu.

Ale po zkušenoste­ch s akceschopn­ostí Západu posledních let to zatím spíš vypadá, že jsou to opravdu jen spekulace.

 ?? Foto: Reuters ??
Foto: Reuters

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia