MF DNES

Dr. Max míří k tisící lékárně, v Česku některé zavírá

- Pavel P. Novotný redaktor MF DNES

Nové trhy, nové produkty, agresivní marketing. Lékárny Penty Dr. Max svým majitelům dělají radost. V Česku nicméně již jejich růst naráží na vlastní mantinely, některé pobočky se totiž začínají požírat navzájem.

„Jedna věc je kanibaliza­ce, druhou věcí je úspěch, či neúspěch konkrétníc­h obchodních center a změny v pohybu lidí v sídlech,“vysvětluje ředitel českého Dr. Maxe (společnost­i Česká lékárna holding) Daniel Horák v rozhovoru pro MF DNES. Jen v loňském roce firma zavřela 11 tuzemských prodejen.

Většina z nich prý byla ve velkých městech a zejména v obchodních centrech. Dnes má Dr. Max v Česku 380 lékáren. V dalším masivním růstu sítě už v tuzemsku spíše brzdí, nová místa si chce pečlivě vybírat. „Očekáváme, že letos otevřeme v Česku asi 20 dalších, přibližně ze dvou třetin půjde o novou výstavbu, z jedné o akvizice,“naznačuje Horák, který do čela firmy přišel před třemi lety.

A růst manažer očekává i v dalších zemích, tedy v Polsku a na Slovensku, které však Horák přímo neřídí. Ještě letos by měl do čela celého mezinárodn­ího holdingu, který je nejhodnotn­ějším aktivem investiční skupiny Penta, přijít nový zahraniční šéf. Aktuálně firmě „nejvyšší“chybí.

„Během léta dosáhneme tisícovky lékáren ve všech třech zemích. Největší příspěvek očekáváme právě v Polsku,“říká Horák. Majitelé z Penty před časem naznačili, že Dr. Max se brzy rozšíří také do dal-

ších evropských zemí. Spekuluje se o Balkáně, ale také o pobaltskýc­h zemích.

Tržby ve všech zemích v loňském roce dosáhly zhruba miliardy eur. Úspěšný rok měla skupina zejména v Česku, kde jí tržby meziročně vyskočily o 14 procent na 13,8 miliardy korun. Česko se podílí na tržbách 55 procenty.

„Šlo z velké části o organický růst, méně už nám pomáhala expanze, která v Česku ztrácí svůj význam. Podílela se na tom ale také chřipková epidemie, která byla loni po letech opět velmi silná. Zabral klientský program, měl příznivý dopad jak v příjmech z léků na recept, tak i z volného prodeje,“popisuje loňský rok Horák. Letošní rok by měl být oproti loňskému klidnější, firma očekává růst tržeb v jednotkách procent.

Firma těží zejména z volného prodeje, který vyvažuje tlak na cenu regulovaný­ch a předepisov­aných léků. Volný prodej dnes představuj­e 35 procent tržeb firmy a roste.

„Celkový trh volného prodeje loni rostl o šest procent, přičemž u nás to bylo okolo 20 procent,“pochvaluje si rodák z Jablonce nad Nisou. Firmě se také daří prosadit s vlastní značkou, která už dnes tvoří 15 procent tržeb z volného prodeje firmy.

Na vzestupu je podle Horáka třeba dermokosme­tika, ale také třeba veterinari­a, tedy léky pro domácí mazlíčky. „Ty zažívají velký návrat. Je to zatím malý trh, ale roste, zatímco potravinov­é doplňky už tolik ne,“dodává. Firma se chce více zaměřit na pacientské skupiny, třeba na diabetiky.

Velikost Dr. Maxe, který se opírá i o vlastního distributo­ra ViaPharmu, dráždí malé konkurenty. Stejně tak je někdy terčem kritiky jeho agresivní marketing. Loni proti ní vystoupil prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba. Ten označil za manipulati­vní kampaň, kde Dr. Max slibuje uhradit až polovinu doplatku za děti a seniory. Podle něj jde ale jen o teoreticko­u slevu, navíc z ceny, která může být vyšší než u konkurence.

„Vnímali jsme to jako hru, kterou mimo jiné prezident komory bojoval o udržení svého místa. Byl to volební rok. Jinak takovéto aktivity existovaly už dřív, ale nikdy se proti nim neozval,“říká k tomu Horák. Firmu kvůli tomu řešila i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, ale k žádnému postihu nedospěla.

Dr. Max se může opřít také o masivní zákaznický program, který dnes představuj­e přes 1,5 milionu registrova­ných zákazníků. Větší už je jen Clubcard od Teska.

Dr. Max je jasnou jedničkou na českém trhu, dvojkou je s 186 pobočkami řetězec Benu.

Klenot investiční skupiny Penta, lékárensko­u síť Dr. Max, táhne volný prodej léků, jen v Česku loni tržby atakovaly 14 miliard.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia