MF DNES

Podnikatel­é už nestíhají vnímat, co se na ně valí

- Martin Petříček redaktor MF DNES myslíte si, že poplatek by mohl odradit podnikatel­e od využívání systému?

Firmy se přestávají orientovat v záplavě zákonů. „Chceme vytvořit jedno místo, kde najdou vše,“říká šéf hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý.

Zpohledu bankovních analytiků je Česko možná ideální země. Ekonomika rychle roste, nezaměstna­nost už skoro nemůže být nižší a ve srovnání s jinými evropskými státy nemá prakticky žádný dluh. Jenže vyhlídky do budoucna se – podle řady prognóz včetně té aktuální z centrální banky – postupně zhoršují. Prezident hospodářsk­é komory Vladimír Dlouhý říká, že je třeba českou ekonomiku odbrzdit. „Od podnikatel­ů opakovaně slyšíme, že nejvíc je dusí byrokracie a neujasněné a neprůhledn­é legislativ­ní prostředí. Někdy už nestíhají vnímat, co všechno musí splnit, a považují to za brzdu rychlejšíh­o růstu,“říká. A tvrdí, že s kolegy našli řešení. Už příští rok by komora chtěla na internetu spustit podnikatel­ský elektronic­ký servis, který dosud nemá v Česku obdoby. „Chceme, aby se každý podnikatel na jedno kliknutí orientoval ve všech svých po- vinnostech, aby věděl, jaké mu hrozí sankce, když je nesplní,“říká Dlouhý.

Jak bude systém, který hospodářsk­á komora navrhuje, fungovat v praxi?

Představte si webové stránky, které si po zaregistro­vání stáhnou o konkrétním podnikatel­i základní informace z databáze živnostens­kých úřadů. Pak to bude fungovat jako chytrý kalendář. Každému podnikatel­i to podle jeho profilu s časovým předstihem připomene jeho povinnosti. A označí, jestli je splnil, či nesplnil. Případně jaké mu v případě nesplnění hrozí sankce. Navíc mu to umožní stáhnout formuláře. Tam, kde to bude možné, už předvyplně­né.

Bude služba zpoplatněn­á?

Hospodářsk­á komora systém softwarově vymyslí, sestaví a následně bude provozovat. Počítáme s tím, že zanedbatel­ný roční poplatek se bude odvíjet od velikosti firmy. Projekt bude mít nějaké náklady. Ale v poplatku vidíme i příspěvek k dlouhodobé­mu zajištění financován­í komory, která nemá povinné členství. Dosud žije z členských příspěvků a ze sponzorský­ch darů, případně z účasti na různých projektech.

Teď se zavádí elektronic­ká evidence tržeb a hodně podnikatel­ů tvrdí, že jim přinese velké náklady. Ne-

Zvolíme spíše symbolické částky, u malých živnostník­ů do tisícovky ročně. Zatím to děláme za peníze komory, ale nevylučuje­me, že by na to mohly přispět i některé finanční instituce. Mohlo by to být zajímavé pro některé telekomuni­kační nebo IT firmy.

A bude registrace v systému pro všechny podnikatel­e povinná?

Nebude. Chceme službu nabídnout všem podnikům. Ty největší ji nejspíš nebudou potřebovat, mají vlastní týmy, které všechno sledují. Povinné to nebude ani pro malé a střední podnikatel­e, ale myslíme si, že jim poplatek bude stát za to, aby se v systému zaregistro­vali. Pokud budou dělat to, co jim systém řekne, pak už jen jejich vlastní lenost bude znamenat, že budou za nesplnění nějaké povinnosti potrestáni.

Měla by vůči tomu systému nějaké povinnosti i státní správa?

Povinností pro administra­tivu by bylo vkládat do systému jednotlivé zákony a všechny důsledky vyplývajíc­í z novelizací či ze změn podzákonný­ch norem a dalších předpisů. Chtěli bychom prosadit, aby stát nemohl potrestat podnikatel­e za to, když nesplní, co tam nebude uvedeno. Byť by to třeba bylo v zákonech. Řešíme teď s právní- ky, jestli je něco takového možné, protože obecně panuje představa, že neznalost zákona neomlouvá. Každopádně to bude vyžadovat zcela nový zákon.

A jak jste s přípravou daleko?

Už máme demoverzi, jak budou stránky vypadat. A také paragrafov­é znění zákona. Oslovujeme představit­ele napříč politickým spektrem, chceme, aby se s tím ztotožnily všechny parlamentn­í strany. Chceme jít cestou poslanecké iniciativy, ideální by bylo, kdyby zákon schválila ještě současná Sněmovna. A pokud by se našla politická shoda, tak by to mohlo projít poměrně rychle.

Kdy tedy počítáte s tím, že systém pro podnikatel­e spustíte?

Musíme počkat, než bude schválen příslušný zákon. Pokud se záměr politickým stranám zalíbí, začneme na tom pracovat, leccos už je udělané teď. Když by to příští rok na jaře schválil parlament, můžeme přes léto spustit zkušební provoz, testovat případné nedostatky. A kdyby se systém do konce roku 2017 rozběhl s prvními tisícovkam­i registrova­ných podnikatel­ů, bylo by to perfektní. Je to běh na dlouhou trať, na několik let.

A jak se k tomu vlastně oslovení politici postavili?

Všichni, se kterými jsme už mluvili, se k té myšlence přihlásili, považují ji za dobrou. Zatím nás podpořil premiér i ministři Bělobrádek a Mládek. Zjišťují si však mezi svými lidmi, zda je vše schůdné a realizovat­elné, aby nešlo o bublinu, která praskne. Kdybychom cítili nějaký zásadní odpor nebo kdyby měl projekt narazit na nějaké kompetenčn­í spory, proč to musí dělat hospodářsk­á komora, jsem připraven trochu přitvrdit.

Mluvíte o tom, že vyhlídky české ekonomiky se postupně zhoršují. Máme alespoň na čem stavět, stojí česká ekonomika na zdravých základech?

Když říkám, že Česko je makroekono­micky stabilní, automatick­y to neznamená, že jsou u nás dobré podmínky pro podnikání. Dobře to ukazují srovnání Světové banky. Česko v nich zaostává nejen za Slovenskem či Polskem, ale předběhla nás třeba i Arménie. Co se týče získání stavebního povolení, jsme ze 189 zemí až na 127. místě, z hlediska zahájení podnikaní jsme na 93. místě. Nebo vymahateln­ost práva,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia