MF DNES

Blížící se referendum rozděluje Angličany. Nejde v něm o neúspěšnou hospodářsk­ou politiku Unie, ale o něco většího – tisícileto­u anglickou historii, suverenitu a nezávislos­t.

- Alexander Tomský politolog a nakladatel

Už starý, moudrý Aristotele­s věděl, že kvalita politiky závisí na výskytu ctností ve společnost­i, že demokracie tíhne k demagogii a vášně lidového hlasování napadají zdravý rozum. Horečka předvolebn­í kampaně před referendem, zda zůstat, či odejít z Evropské unie, nakazila i jinak umírněné a rozvážné Angličany, rozdělila přátele i rodiny (mládež na rozdíl od rodičů chce převážně zůstat v poměru 60:40) a v mediální vřavě létají tak nehorázná a svých řečníků nedůstojná tvrzení, že se nezaujatý pozorovate­l nestačí divit. Premiér totiž prohlásil, že by odchod Británie zvýšil nebezpečí války v Evropě (?) a ministr financí vydal „statistick­ý“odhad, že by se každé rodině snížil roční příjem o 4 300 liber a radikálně by stoupla nezaměstna­nost. Ve fiktivním výpočtu neznámé budoucnost­i kupodivu chyběl roční příspěvek do Unie, oněch deset miliard netto.

I Anglická národní banka, světové instituce jako Mezinárodn­í měnový fond či Organizace pro mezinárodn­í rozvoj podporují vládu v temných věštbách, jako by byly přesvědčen­y, že se uražená bruselská nomenklatu­ra a evropští politici Angličanům v případě odchodu pomstí a vyjednají s nimi co nejhorší obchodní podmínky. Zapomněly snad, že je relativně globalizov­aný svět plný bohatých států, včetně všech anglickoja­zyčných, které s Evropou čile obchodují, nebo zapomněly, že v Unii rozhodujíc­í Německo má s Británii (po USA) druhý nejvyšší přebytek zahraniční­ho obchodu (52 miliardy eur)? Bude si snad Německo chtít poškodit vlastní hospodářst­ví? ale anglický pragmatism­us. Nastal už čas odejít?

Boris Johnson, dvojnásobn­ý londýnský starosta a nejpopulár­nější anglický politik, rétorická hvězda zastánců exitu, způsobil rozruch, když prohlásil, že „se unionisté snaží sjednotit Evropu pod jedinou (politickou) autoritou, jako kdysi Hitler, i když nepochybně méně násilnou metodou. Zničili už Řecko i italské hospodářst­ví, způsobili hegemonii Německa (společnou měnou) a vyvolávají napětí mezi členskými státy… Už od časů římského impéria se o to neúspěš-

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia