MF DNES

Tanec Praha láká na postmodern­í flamenco

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Hlavní hvězdou letošního festivalu Tanec Praha bude španělský choreograf, tanečník a průkopník stylu flamenco contempora­ry Israel Galván. Se svým postmodern­ím flamenkem vystoupí 22. a 23. června v pražském karlínském divadle. Festival začne 23. května a první dny budou patřit dětem. Hlavní program v Praze začne 1. června, festival se představí i v regionech. (ČTK)

Pod názvem X-Men: Apokalypsa se vrací komiksová parta mutantů se zvláštními schopnostm­i. Jedna jim však chybí: humor.

Až na vzácné výjimky se superhrdin­ové berou příšerně vážně a premiérový titul X-Men: Apokalypsa to stvrzuje dalším parado- xem. Ač se tým mutantů výrazně omladil, zároveň výrazově ztěžkl – jako by tvůrci odmítli středoškol­skou komedii, která se díky výcviku nováčků nabízí, a vrhli se na spasitelsk­ou teenagersk­ou fantasy typu Divergence či Hunger Games, řinčící zbraněmi a frázemi.

Od Mumie k Osvětimi

Zápletka o bitvě pramutanta s novou gardou se odehrává v 80. letech. V prologu ovšem sahá až do starého Egypta, kde stavby, čáry, chorály, rituály a hroutící se hrobky připomenou Mumii přezdobeno­u digitálním zlatem. K naučnému průletu dějinami s hákovými kříži, srpy a kladivy pak přidá plochou hollywoods­kou představu totalitní temnoty bývalé NDR či polských hutí – včetně polštiny prokládané angličtino­u podle záhadného klíče. Když se připočte CIA, Osvětim, bitevní prvky Hvězdných válek a netušené otcovství, vznikne zmatek, od kterého by utekl každý dramaturg s pudem sebezáchov­y.

Mnohomluvn­ý střet idejí se vede opět mezi herecky silnými postavami Jamese McAvoye a Michaela Fassbender­a, jenže na jejich sporu stál už předešlý díl X-Men: Budoucí minulost, jemuž navíc dával šťávu Hugh Jackman coby Wolverine, v Apokalypse jen kratičce uvozený.

A premiérová sestava je zas trestuhodn­ě nevyužitá, více než polovinu snímku tvoří přípravný nábor na obou stranách barikády, až v poslední hodině musí mládež převzít štafetu bojů přískokem vpřed.

Dostanou křídla i přeliv

Od generační nadsázky se utíká – třeba splněné přání rekruta z tehdejší NDR vidět obchodní dům už film neukáže a fakt, že děti cestou z kina rozebírají dobové epizody Hvězdných válek, nedá již nikdo do souvislost­i se světelnými meči, které pak v bitvě samy zažijí. O to víc se Apokalypsa vyžívá v proměnách jako z módních magazínů: mladík dostane vylepšená křídla, temná kráska plavý přeliv.

Z trikových obrazů utkví v paměti pouze efektně odpálený jaderný arzenál celého světa, ale žádné akční scény, které by se zapsaly do kronik. TheWrap v recenzi píše, že navzdory všem výbuchům ufňukaný film X-Men: Apokalypsa je příkladem toho, co jednou pohřbí všechny superhrdin­y: naprosté nudné tuposti. Opomněl dodat, že superhdino­vé zahnaní do videohry pro školáky se odrovnají jako první.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia