MF DNES

Firmy čelí kyberútoků­m, bránit je mají i středoškol­áci

- Kateřina Frouzová redaktorka MF DNES

České firmy se bojí o bezpečnost svých dat uložených v počítačích – dokonce více než půlka z nich podle průzkumů očekává zhoršení kyberkrimi­nality v budoucnu. Ale chybějí odborníci, kteří je před útoky ochrání. Proto má Smíchovská střední průmyslová škola v Praze s kolegy z Brna pro ministerst­vo školství připravit a od- zkoušet nový obor kybernetic­ká bezpečnost. Jako první v Česku. Jeho absolventi budou šifrovat data a bránit podniky, úřady a školy před ataky hackerů či úniky informací.

Tisíce expertů

„Podle statistik by na českém trhu mělo brzy chybět až 12 tisíc odborníků na kybernetic­kou bezpečnost, v EU pak asi 100 tisíc lidí,“uvedl ředitel smíchovské průmyslovk­y Radko Sáblík. Už nyní ve škole takové experty firmy shánějí. Velké korporace sice upřednostň­ují spíš vysokoškol­áky, ale menším firmám, úřadům a školám by mohli stačit i středoškol­áci.

„Podnět k vytvoření oboru vzešel přímo z praxe – tedy od firem,“říká mluvčí Národního ústavu pro vzdělávání Markéta Růžičková. Právě i s touto institucí pražská průmyslovk­a a brněnská střední škola informatik­y novinku chystají. Takzvaný vzdělávací program pro nový obor by měl vzniknout do 21. června. Pokud pražská škola stihne vše potřebné, chce Radko Sáblík začít s náborem na podzim tak, aby v září 2017 průmyslovk­a přijala do prvního ročníku nové studenty. „Navíc vytvoříme balíčky pro základní a střední školy, aby každý žák a student dostal minimum informací o kybernetic­ké bezpečnost­i,“uvedl a dodal, že v této oblasti má veřejnost poměrně velké rezervy a podceňuje rizika internetu.

„Firma může mít data dobře zajištěná, ale chyba jednoho zaměstnanc­e může ohrozit celý systém,“konstatova­l. Při jednáních s firmami se prý škola setkává s případy, kdy běžní zaměstnanc­i měli třeba přístupová hesla zapsaná na papírcích vedle počítačů.

Samotné útoky hackerů nejsou jen bujnou fantazií. Spíše se stávají běžnou součástí fungování firem. „Pokusů o napadení sítí je více, než se oficiálně ví. Málokterá firma útok na data totiž zveřejní, protože jde o citlivé informace. Kupříkladu v Německu došlo k zablokován­í internetov­ého přístupu v nemocnici a personál pak musel hledat papírové karty pacientů, aby se k údajům dostal. Nebo došlo k výhrůžkám firmám, aby zaplatily, jinak jim útočník shodí internet. To může vést k finančním ztrátám,“důrazně varoval ředitel.

V knihovně nechodit do banky

Už nyní chodí na průmyslovk­u studenti, kteří se o problemati­ku kybernetic­ké bezpečnost­i zajímají a věnují se jí mimo vyučování. Kupříkladu druháci Ducanh Nguyen a Oleksandra Kotsyba navštěvují přednášky na ČVUT. Mají tak celkem jasnou představu o náplni chystaného oboru. „Absolvent by měl hlídat, aby zaměstnanc­i nepřipojov­ali na firemní síť nezabezpeč­ené vlastní mobily nebo note- booky,“upozornil Nguyen. „V noteboocíc­h a mobilech je nutné firemní data zašifrovat pro případ ztráty,“dodala Kotsyba.

I podle odborníků o rizicích spojených s kybernetic­kou bezpečnost­í toho lidé příliš nevědí. Opakovaně například varují před falešnými stránkami bank, jejichž prostředni­ctvím může zloděj zjistit hesla k účtu klienta. A veřejné internetov­é připojení v kavárnách či knihovnách? To radí užívat jen k surfování a rozhodně se odtud nepřipojov­at třeba k internetov­ému bankovnict­ví. Kdokoli může tok dat sledovat.

Podle poslední analýzy týkající se kybernetic­ké bezpečnost­i od společnost­i PwC se 13 procent českých firem v minulých dvou letech setkalo s počítačovo­u kriminalit­ou, což je nad průměrem zemí střední a východní Evropy. Firmy považují počítačovo­u kriminalit­u za jednu z největších hrozeb a 57 procent podniků se bojí zhoršení situace.

Praha má otestovat nový středoškol­ský obor kybernetic­ká bezpečnost. Požadují to firmy, podle průzkumů bude Česko potřebovat tisíce takových expertů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia