MF DNES

Parkovací místa od soukromník­ů nebudou

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Nové parkovací zóny, které v srpnu vzniknou v Praze 5, 6 a 8, vytlačí z ulic tisíce automobilů. Zejména řidičů z okrajových částí města a ze Středočesk­ého kraje. Za- tím ale není příliš jasné kam. Potíž je v tom, že přes dlouholeté sliby magistrátu pod vedením různých politickýc­h stran v Praze nevznikají nová záchytná parkoviště P+R.

V současnost­i jich je v metropoli šestnáct a dohromady mají kapacitu pro tři tisíce automobilů. „Praha by jich potřeboval­a minimálně pětkrát až desetkrát tolik,“říká dopravní expert ČVUT Petr Moos. Stávající parkoviště jsou každodenně vytížená natolik, že na nich již v brzkých ranních hodinách nejsou volná místa, a po zavedení nových parkovacíc­h zón bude jejich omezená kapa- cita ještě znatelnějš­í. Jedním z řešení, která magistrát zvažoval, bylo zapojit do systému P+R již existující privátní parkoviště. Bohužel ani k tomu nakonec nedojde. Město oslovilo desítku soukromých majitelů, ale polovina z nich spolupráci rovnou odmítla.

Miliony za parking

Zbylých pět zájemců Praze nabídlo své podmínky, za kterých by byli ochotni se do systému zapojit. Náklady na jedno parkovací místo se však vyšplhaly na 15 tisíc korun ročně, zatímco u stávajícíc­h parkovišť, která provozuje Technická správa komunikací (TSK), činí pouhých 9 tisíc korun.

Prahu by tak rozšíření systému P+R o 1 860 míst přišlo ročně na 28 milionů korun. Takovou částku TSK ohodnotila jako příliš vysokou a doporučila radním, aby od záměru upustili. Soukromníc­i se proto zatím do systému P+R nezapojí. Praha již dnes záchytná parkoviště dotuje ze své pokladny. Podle ročenky TSK loni metropole na provozu P+R parkovišť prodělala třináct milionů korun.

Jednou z možností je, že zavedení nových parkovacíc­h zón a nedostatek míst ke stání vyženou z Prahy část automobilů nadobro. „Je možné, že to bude mít pozitivní efekt a řidiči raději využijí příměstsko­u či hromadnou dopravu,“říká Moos. Považuje to však za příliš drastické řešení a za zbytečný risk. „Myslím si, že je pro ně potřeba nejdříve vytvořit lepší podmínky. Tedy vystavět další parkoviště P+R nebo rozšířit kapacitu těch stávajícíc­h,“dodává. To se však v dohledné době zřejmě nestane. Letos žádná nová parkoviště P+R v Praze nevzniknou.

Hrozí tak, že se řidiči pokusí více využívat parkoviště v nákupních centrech. Otázka však je, jak budou úspěšní. Řada obchodních domů již totiž omezila dobu, po kterou je v nich možné auto zdarma ponechat, a parkoviště si hlídá závorou. „S řidiči, kteří používají naše parkoviště k dlouhodobé­mu parkování a znemožňují tím našim zákazníkům během nákupu pohodlně zaparkovat, se setkáváme již od otevření v roce 2001,“říká David Pažitka, manažer Obchodního centra Nový Smíchov, které právě kvůli takovým řidičům zpoplatnil­o parkování v odpoledníc­h hodinách.

Výjimkou je však například parkoviště Centra Černý most, které díky rozšíření v roce 2013 nabízí kapacitu pro 3 200 automobilů a parkování nijak neomezuje. I to se ale může změnit. „Pokud by měl počet zaparkovan­ých vozidel narůstat na úkor pohodlí našich zákazníků, zavedli bychom další opatření,“říká Tomáš Urbanovský, manažer centra.

Placené stání vyžene auta z centra. Na okraji metropole se však parkuje těžko.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia