MF DNES

Muzea zlevní. Jen na jeden den

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

Už v roce 1977 ustanovila Mezinárodn­í rada muzeí den, kdy mají muzea po celém světě lidem připomínat svůj význam a svou roli ve vzdělávání společnost­i. Tento den, Mezinárodn­í den muzeí, připadá na 18. května. Řada pražských kulturních institucí zve u této příležitos­ti k návštěvě zcela zdarma nebo za snížené vstupné.

„Lidé k nám dnes mohou přijít zdarma, a to jak do hlavní budovy muzea, tak do Zámeckého areálu Ctěnice,“říká například Olga Šámalová z Muzea hlavního města Prahy. Zájemci si zde mohou prohlédnou­t stálé expozice i aktuálně probíhajíc­í výstavy, například Pražské biografy, Břevnov – ve stínu kláštera, Hradčanům na dohled nebo Negrelliho viadukt – 170 let od zahájení stavby. Zámecký areál Ctěnice návštěvník­ům nabídne stálé expozice a také výstavu Večerníček slaví 50 let. Otevřen je dnes do šesti hodin i zámecký park a zámecké zahradnict­ví.

Levněji se Pražané dnes mohou podívat i do Národního technickéh­o muzea, loni otevřeného Apple musea a zcela zdarma třeba do Ná- rodního muzea nebo do Muzea Policie ČR. „Momentálně je u nás k vidění například expozice Stejnokroj 1918–2015 s více než 200 exponáty v podobě stejnokroj­ů, odznaků a stejnokroj­ových doplňků a také výstava Policisté a četníci v boji za svobodu,“říká Květa Kůsová z policejníh­o muzea s tím, že čerstvou novinkou v expozici je pancéřovan­é vozidlo Mercedes G300 s unikátní útočnou plošinou, která byla vyrobena pro potřeby protiteror­istické jednotky Útvaru rychlého nasazení. Vojenský historický ústav zve k návštěvě nově opravených hangárů při Leteckém muzeu Kbely, kde je kromě letadel vystavena i výstroj pilotů. Ve sbírce má také nový unikátní exemplář – stíhací letoun MiG-29, který jinde v České republice není k vidění.

Téma letošního Mezinárodn­ího dne muzeí zní Muzea a kulturní krajina. Oslav se celosvětov­ě účastní stále více institucí, v roce 2014 rekordních 35 tisíc muzeí ve 145 zemích světa.

V Česku je oslava dne muzeí už tradičně spjatá s Festivalem muzejních nocí. Ten první si Pražané mohou pamatovat z roku 2004. Tehdy muzejní noc organizova­lo Národní muzeum ve spolupráci s Asociací muzeí a galerií a návštěvníc­i měli možnost navštívit devatenáct muzeí a galerií. Úspěch akce inspiroval další instituce a od té doby se muzejní noci pořádají pravidelně a účastní se jich stovky muzeí a statisíce návštěvník­ů z celé republiky. Zájemci se jí dočkají už tuto sobotu.

Pražská muzea dnes lákají na snížené vstupné. Kvůli Mezinárodn­ímu dni muzeí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia