MF DNES

Pusťte nás na olympiádu

Mnohé hvězdy peřejí do Ria nemohou. Prskavec: „Ať vyřadí sporty, které hry neberou vážně“

- Tomáš Macek reportér MF DNES

Ten seznam je jako Síň slávy vodního slalomu. Češka Štěpánka Hilgertová. Slovenští bratři Hochschorn­erové, Michal Martikán, Elena Kaliská. Francouzka Emilie Ferová. Každý z nich je vítězem olympiády, většina z nich dvakrát či třikrát. Ovšem tím výčet nekončí. Přidejme Vavřince Hradilka, jeho francouzsk­ého soupeře Borise Neveua a německou kajakářku Jasmine Schornberg­ovou, tedy tři bývalé mistry světa. Nebo Hannese Aignera a Siderise Tatsiadise, německé medailisty z her v Londýně.

Ti všichni stále závodí. A závodí výborně. Přesto na hrách v Riu nebudou. Z jednoho důvodu. Doma ve svých zemích jsou „až“druzí. Což je vážný problém. „Ze sportovníh­o hlediska je strašně smutné, že Boris Neveu v Riu nebude,“říkal už v dubnu Hradilek. To ještě netušil, že jej potká stejný osud. V české kvalifikac­i těsně podlehl Jiřímu Prskavcovi.

Kvalifikač­ní systém není dle mnohých spravedliv­ý. Nezdá se být ani logický. Organizáto­ři her staví pro vodní slalom drahé kanály, ale zároveň MOV drsně omezí jejich počty a znemožní start i mnohým závodníkům ze světové Top 10.

„Za vším je politika,“říká Alena Mašková, členka technické komise Mezinárodn­í kanoistick­é federace (ICF). „Každý olympijský cyklus žádáme o navýšení kvóty, ale marně.“

Spíš jsou na tom čím dál hůř. Také v Riu nepojede

Mezinárodn­í olympijský výbor nemíní pustit na hry více než 10 500 sportovců, proto jejich počty silně redukuje. V Riu bude ve vodním slalomu startovat jen 21 kajakářů i kajakářek, 16 singlkanoi­stů a 12 deblkánoí. Každou zemi smí na rozdíl od vrcholných podniků reprezento­vat maximálně jedna loď na kategorii. Navíc dle hesla „dáme šanci všem kontinentů­m“přidělí MOV aspoň jedno místo i slabé Africe či Oceánii. V Riu poplují lodě z Nigérie, Senegalu či Cookových ostrovů.

Jiřího Prskavce podivné a přiškrcené olympijské kvóty štvou tím více, když se rozhlíží po dalších od- větvích. „Sporty, které na olympiádu neposílají ty nejlepší a neberou ji vážně, na ní nemají co dělat. Ať tam jsou jen ty, pro které je olympiáda vrchol,“naráží hlavně na fotbal, ale i box, golf, tenis. Právě z posledních dvou sportů se hráči z her omlouvají. „Nebo pak někdo jede na olympiádu jen na dovolenou.“

Soumrak nad deblkánoem­i

Ale hry jsou především byznys. Šance na změnu je minimální. Aby nejsilnějš­í země mohly ve vodním slalomu nasadit v každé kategorii dvě lodě, je nereálné. Neprošel ani návrh na automatick­ý start aktuál- ních mistrů světa mimo národní kvótu. Tak by do Ria prošli Prskavec a Kudějová a uvolnili tím česká místa Hradilkovi a Hilgertové.

„MOV žádá co největší zastoupení zemí, i když z hlediska kvality závodu je to nesmyslné,“říká Mašková. Navíc souběžná snaha MOV o genderovou rovnost patrně způsobí, že v olympijské­m Tokiu 2020 bude kategorie deblkanois­tů nahrazena singlkanoi­stkami.

„Kategorii, která je tradiční a divácky zajímavá, nahradí jinou, na kterou se podle mne nedá dívat. Když jsme to poprvé slyšeli, ani jsme tomu nechtěli věřit,“podotkl Pavol Hochschorn­er, trojnásobn­ý vítěz her v deblkánoi.

Vodní slalom doplácí též na skutečnost, že jej MOV bere společně s rychlostní kanoistiko­u jako jeden sport. „Pak nám říkají, že má kanoistika šestý největší počet medailí na hrách a že by jich měla mít méně. I v tomto směru údajně MOV chystá reorganiza­ci,“tvrdí Mašková. Přitom rychlostní kanoistika má disciplín 12 a slalomáři jen čtyři.

Pro případ „ohrožení“ICF chystá nově testovanou disciplínu slalomkros, vodní obdobu skikrosu či závodů BMX. „Nám přijde dost šílená, ale v MOV na tyhle cool disciplíny slyší,“poukazuje česká členka technické komise.

O změnách ovlivňujíc­ích kariéru mnoha sportovců často v MOV rozhodují lidé, kteří danému sportu nerozumějí. Vodní slalomář Tony Estanguet, nový člen MOV za komisi sportovců, to řeší po svém. Kolegům funkcionář­ům rozdává letáčky s osvětou o vodním slalomu.

 ?? Foto: Profimedia.cz ??
Foto: Profimedia.cz
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia