MF DNES

Když hry nelákají. Část tenistů či golfistů se vzdává Ria

- Ondřej Novotný reportér MF DNES

Andrea Hlaváčková obětovala olympijské touze celou sezonu v singlu. Barbora Strýcová mluví o „snu a velikánské­m lákadlu“a také věhlasný Roger Federer už vyhlíží, až bude moci reprezento­vat svou zemi.

Spoustu sportovců, nejen tenistů, mocně touží, aby se na olympiádu do Ria vůbec mohli podívat.

Řada dalších, kteří by měli účast na olympiádě skoro jistou, se však cesty do Brazílie dobrovolně vzdává.

Už dopředu ji zrušili tenisté Thiem, Tomic, Isner či López. Zvučná jména opustila i soutěž golfistů: Scott, Singh, Jiménez, Oosthuizen nebo Schwartzel. Neúčast zvažovala i fotbalistk­a Hope Solo. Další ještě mohou přibýt. Proč? Není snad olympiáda pro všechny vysněnou metou?

Zjevně ne. Jistě, živelná Brazílie kdekoho odrazuje svou nevyzpytat­elností – a zprávy o viru zika hrám v Riu na lákavosti nepřidají. Ale nejde o jediný důvod.

Třeba pro tenisty je olympiáda další zátěží v už tak nabitém kalendáři. Zátěží, která sice láká vidinou neotřelých zážitků a šancí rvát se o medaile, ale rovněž se tak nehodí do jejich individuál­ně zaměřených kariér.

Nepřináší jim bodové zisky do žebříčku. Neláká na štědré odměny ani nemá pro tenisty takovou prestiž jako grandslamy. Naopak znamená další cestování, změnu časového pásma – a náročnou dřinu jen dva týdny před US Open.

I proto třeba Isner, 17. hráč světa, prohlásil: „Není to lehké rozhodnutí, ale budu hrát turnaj v Atlantě a bylo by pro mě logisticky takřka nemožné, abych zvládl obojí.“

Mladá naděje Thiem, 15. na žebříč- ku, místo olympiády zvolí turnaj v mexickém Los Cabos. „Z mnoha důvodů. Možná je vysvětlím jindy,“pravil záhadně 22letý hráč, který už dříve uvedl, že grandslamy či turnaje Masters považuje za důležitějš­í než olympiádu.

Na podnik do Mexika míří i provokatér Tomic, jemuž kvůli jeho výstřelkům hrozilo, že bude z australské­ho olympijské­ho týmu vyřazen. Nakonec tak (raději?) učinil sám. Mluvil o extrémně nabitém kalendáři a osobních důvodech. „Rozhodl jsem se na základě toho, co je nejlepší pro mou kariéru.“

Golf se vrací na olympiádu po dlouhých 112 letech – ale už nyní je zřejmé, že bude postrádat řadu hvězd. Největší rozruch vzbudilo odhlášení sedmého hráče světa Adama Scotta, který rovněž oznámil, že načasování olympijské­ho turnaje nezapadá do jeho plánů.

A sklidil tvrdou kritiku. „Je to smutné pro olympiádu i pro golf samotný,“prohlásil legendární Jack Nicklaus. „Hrát za svou zemi znamená mnohem víc než hrát za sebe. Nezáleží na tom, jak jste zrovna unavení,“řekl jiný slavný golfista minulosti, Johnny Miller.

Ne všichni sportovci s ním ale tento pohled sdílejí.

„Vynechat olympiádu není lehké rozhodnutí. Ale budu hrát v Atlantě a je takřka nemožné stihnout obojí.“

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia