MF DNES

Landa vzdal. Tentokrát König žezlo nepřebere

-

Mikel Landa končí! Lídr týmu Sky, třetí na loňském Giru a podle bookmakerů druhý favorit toho letošního už v pelotonu není.

Šok? Jistě. Dokonce i pro španělskéh­o premiéra Rajoye, který na Twitteru hned sděloval: „Myslím na Mikela Landu. A jsem si jist, že v budoucnu budeme oslavovat ještě mnohé jeho úspěchy.“

Pro Landu šlo o Giro přelévajíc­ích se emocí. V jeho úvodu trpěl a přiznával: „Necítím se stoprocent­ně fit.“Načež přišlo vzkříšení a na jeho poměry skvělá časovka. „Jed- na z mých nejlepších v životě,“tvrdil po ní. „Vyplatilo se, že jsme v zimě tvrdě pracovali na časovkářsk­é pozici. Dokonce i na své narozeniny jsem ji piloval šest hodin.“Sliboval, že zaútočí v horách. Také dánskému reportérov­i to na startu kopcovité 10. etapy říkal. Jenže tehdy už blufoval. V noci na úterý mu bylo zle. Střevní chřipka ždímala Landovo tělo, měl velké bolesti. „Zkusím jet,“řekl ráno šéfu Brailsford­ovi.

Jenže po 30 kilometrec­h na Passo della Collina ztrácel tři minuty. Tým k němu stáhl tři pomocníky, zatímco Nibaliho Astana okamžitě roztočila kolotoč na špici. Po 60 kilometrec­h byl Landův odstup šestiminut­ový. Pochopil. To je konec.

Slezl z kola a vlezl do auta, náladu stejně černou jako stájové barvy. Bossové Sky ho „koupili“, aby pro ně vyhrál Giro. Teď byl mimo hru.

Pro tým, vládnoucí třem ze čtyř posledních ročníků Tour, je Giro prokleté. Na jaře 2013 tady chtěla Sky zvítězit s Bradleym Wigginsem, ten se však bál mokrých sjezdů, ztrácel nervy i čas a po dvanácti eta- pách vzdal. Náhradní lídr Rigoberto Urán potom dojel druhý.

Loni měl titul pro Sky zajistit Richie Porte. Ale penalizace, pád a zranění pohřbily Australano­vy ambice, v horách odstoupil. Náhradní lídr Leopold König skončil šestý.

Letos kvalitní náhradní lídr není k mání, Ir Roche ztrácí devět minut.

Původně měla tato role opět patřit Königovi, po zánětu kolene však teprve začíná trénovat. Landovo odstoupení může ovlivnit i jeho sezonu. Španěl patrně zatouží spravit si chuť i renomé v roli lídra na Vuel- tě, přestože s tím tým původně nepočítal. Ovšem ve Španělsku se bude chtít předvést také König.

Ale to jsou zatím spekulace. Realitou Gira je, že má o favorita méně. Ten největší, Ital Nibali, je nyní pátý, jeho velký konkurent, Španěl Valverde, třetí. A růžový trikot si předávají jezdci Etixxu. Včera dosavadní lídr Gianluca Brambilla tahal v posledním kopci tempo svému mladému kolegovi Bobu Jungelsovi.

A v cíli se Jungels jakožto první Lucemburča­n od roku 1959 převlékal do růžové.

— Tomáš Macek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia