MF DNES

Rusko otevírá cestu na Světový pohár

- Robert Sára reportér MF DNES v Moskvě

Usedne na tribunu, před sebe položí notebook i obyčejný blok, do kterého vpisuje poznámky o hráči, jehož sleduje, kdykoliv se dotkne puku. A možná i zápisky Jiřího Fischera ze včerejšího utkání proti Švýcarsku pomohou některému z českých hokejistů se probít na zářijový Světový pohár.

Příští týden musí Josef Jandač k už oznámené nominaci přidat zbývajícíc­h sedm jmen, která do Toronta povolá. A právě Fischer je v jeho týmu hlavním skautem i rovnocenný­m poradcem. „Tenhle turnaj na Světový pohár určitě někoho posune,“říká Fischer, jinak šéf hráčského rozvoje v týmu Detroit Red Wings.

Jaké jsou vaše úkoly v Rusku?

Snažím se každý tým vidět dvakrát, někdy třikrát. Byl jsem i v Petrohradě, teď jsem se přesunul do Moskvy, a jelikož tu máme několik hráčů z Detroitu, tak je sleduji. Sice byl pro nás úspěch, že jsme se dostali do play-off, ale chceme věci zlepšovat, a tak mě zajímá porovnání našich kluků s jinými hráči z NHL, protože oni tady mají jiné role. Dám příklad: Dánové Eller a Hansen hrají v NHL ve třetí lajně, tady v první. Jsou na přesilovce, takže je člověk vidí v jiném světle. Ale jsem tady i kvůli reprezenta­ci.

Pomáháte s přípravou na Světový pohár?

Sleduji soupeře, jejich hru a pak budu dělat teoreticko­u přípravu pro české hráče.

I ty ale pozorujete. Co vás zajímá nejvíce?

Když se dívám na obránce, tak sleduji, jak nahrávají pod tlakem. Když má čas, tak je každý bek dost šikovný, aby dobře rozehrál. Mě ale zajímá, co udělá, když je pod tlakem, když má někoho na zádech. Jestli dokáže nahrát na hokejku, nebo jen po mantinelu. Na Světovém poháru to bude všechno pod tlakem. A bude to o tom, aby obránci dostali kontrolova­ně puk do středního pásma. Ale budou mít na to milisekund­y, aby se správně rozhodli. Někdy ani to ne. Někdy to rozhodnutí, kam přihrát, bude muset přijít ještě předtím, než se puku dotknou.

Může MS v Rusku hráčům Světový pohár hodně přiblížit?

Ano, proto jsou přece na mistrovstv­í. Ten turnaj někoho posune. Jen se musíme rozhodnout, jestli brát obránce z Evropy, či z NHL. Jestli víc leváků, nebo praváků. Zda mít v týmu specialist­u na přesilovku. Všechny detaily hrají roli. Ale kluci, kteří zatím nejsou v nominaci, si tady svou hrou mohou pomoct.

Na kolik už máte o týmu jasno?

Jsou tu ještě otazníky. Někteří kluci jsou po operaci, další otazník je, jestli pojede Jarda (Jágr –

Váš názor: má Jaromír Jágr na Světovém poháru hrát?

Byl jedním z našich nejlepších hráčů v NHL. Vedl bodování na Floridě. Tam není co řešit. On ale není jen unikátní na ledě, ale také tím, jak se připravuje. Jaký je v kabině před zápasem. Že během turnaje podřizuje život výkonu, to je pak pro všechny ostatní nakažlivé. Světový pohár bude náročný od začátku do konce a bude na něm platit, že ať hráče něco bolí, ať má třeba zranění, o kterém nikdo neví, tak je důležité, aby se od začátku přípravnýc­h zápasů zlepšoval. A přítomnost Jardy může pomoct.

Do Ruska přiletěl ve zvláštní dvojroli. Jiří Fischer, mistr světa z roku 2005, tu sleduje „své“hráče Detroitu a pak i „své“hráče z reprezenta­ce. V ní je klíčovým pomocníkem při sestavení kádru na Světový pohár.

Největším překvapení­m v březnové nominaci je Michal Kempný. Co na něj říkáte?

Dnes proti Švýcarům byl vyhlášen nejlepším hráčem, a kdykoliv je jím obránce, tak je to důkaz, že byl výborný s pukem a dobře bránil. Když se koukám na zápas, tak si dělám poznámky o každém hráči, kdykoliv se dotkne puku. On hrál čistě, byl jeden z nejlepších. Že byl v první nominaci, ukazuje, jakou úžasnou práci odvedl.

Zajímá se o něj Chicago. Probije se do NHL?

Dostat se do NHL je jedna věc, přežít v ní čtyři pět let druhá. Spousta kluků tam přijde, dostane čuchnout, ale vydrží rok. Někdo se kousnout dokáže. Já na draftované hráče koukám tak, že až ten, kdo si urve třetí smlouvu, je v NHL platný. Je to ukázka, že mu jeho tým opravdu věří. Kempný hraje výborně, šušká se mnohé, ale jaká je pravda, ví teď jen on a jeho agent.

Teď Česko čekají ve čtvrtfinál­e USA. Vy byste mohl být ideálním poradcem, co na tento tým bude platit.

Viděl jsem je hrát, i když některé kluky z univerzit tolik neznám. Od nás z Detroitu tam hraje Dylan Larkin, který je vynikající, jako jediný z Red Wings se dostal na All Stars. Je otázka, jak si povede Matthews, ale zdá se, že čím větší hraje zápas, tím je lepší. I proto se o něm mluví jako o budoucí hvězdě. Klíčové bude, abychom hráli proti mladé obraně aktivně, aby byli co nejvíc pod tlakem. Atakovat je 1 na 1 a i kolem branky být důraznější. A donutit je, aby se co nejvíce zbavovali puku.

V čem je naopak americká síla?

Jsou oproti Švýcarům trošku rychlejší. Pár hráčů je hodně důrazných u branky, víc, než jsem viděl u týmů tady v Moskvě. Ale zase tolik Američané dominantní nebyli, když se s odřenýma ušima dostali do čtvrtfinál­e. Navíc budou cestovat z Petrohradu, což je jenom bonus pro nás. A to hlavní – hrajeme tady výborně. To nikdo nečekal.

 ?? Foto: Profimedia ??
Foto: Profimedia
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia