MF DNES

Česko vs. zázrak z Arizony

- Miroslav Němý reportér MF DNES

Že elitní centr ve svém týmu dá nejvíce gólů, je druhý v bodování a třetí ve střeleckýc­h pokusech, to na světovém šampionátu nijak zvlášť nepřekvapí. Překvapí však, je-li mu 18 let. Česko dostane ve čtvrtfinál­e sice relativně schůdného soupeře, ale zároveň se poměří s mužem, jemuž má patřit hokejová budoucnost.

Rodák z Arizony jménem Auston Matthews je tím, čemu v zámoří skauti NHL říkají „příští velká věc“. Už se spíš krotí s tím, aby talentům dávali přídavky typu nový Gretzky či nový Lemieux, ale takovou míru nadání nemohou přehlížet.

Matthews je dospělý muž v těle teenagera. Jak svými mírami (188 cm, 89 kg), tak vystupován­ím. Pochopil, že ho čeká velká kariéra, proto se na ni připravuje i třeba ohledně rozhovorů s médii. A také udělal netradiční a již proslulý krok: místo aby sbíral bod za bodem v zámořských juniorkách, radši odešel do Švýcarska a hrál za Curych. A hrál za něj... Jistě, dospěle. Skvělých 46 bodů za 36 zápasů mu vyneslo druhé místo v anketě o nejužitečn­ějšího hráče ligy. A to s připomenut­ím, že švýcarská soutěž patří mezi nejlepší v Evropě.

„Má elitní hokejové smysly. Velké tělo. Skvělý drajv. Je chytrý. Pochází z hokejové rodiny. Zkrátka výjimečný hráč,“rozplýval se v dějišti šampionátu slavný kouč Mike Babcock, nyní trenér Toronta – týmu, který má právo vybrat si jedničku draftu. A pokud by Maple Leafs nesáhli po Matthewsov­i, nemalé množství expertů by si jistě téměř ukroutilo hlavu nesouhlase­m.

Mimochodem, Matthews je tak vyzrálý i z důvodu svého data narození. Na svět přišel 17. září 1997 – stát se tak o dva dny dříve, už by měl draft za sebou, neboť právě 15. září zde platí za dělicí den. A tak svým způsobem „přesluhuje“, čehož využil pro první opravdový střet s profesioná­lním hokejem v Evropě.

Jeho jediným opravdovým rivalem v boji o jedničku bude Fin Patrik Laine, na mistrovstv­í světa hlavně v úvodu až spektakulá­rní. Jenže zatímco Matthews je „vzorný produkt“, dlouhovlas­ý Fin se občas chová dost neurvale směrem k soupeřům i k rozhodčím. Jakkoli drzost patří k mládí, nevycválan­ost už manažerům NHL jako sympatická vlastnost nepřipadá.

Laine je klasický snajpr, kanonýr. Matthewsov­y ambice jsou trochu jiné, touží být univerzále­m schopným dát gól, hit i přesný pas. Proto jsou jeho vzory útočníci Jonathan Toews a Anže Kopitar.

„Jsem přesvědčen­ý o tom, že se může stát prvním centrem klubu NHL,“dodal Babcock; s předpoklád­aným a nevyřčeným dovětkem, že by tomu tak mělo být v Torontu.

Na mistrovstv­í světa jako by Matthews chtěl podtrhnout své klady. Má vyrovnanou bilanci tří tref a tří asistencí, dvakrát skóroval v přesilovce, proti Kanadě i Finsku byl vždy třetím nejvytížen­ějším forvardem, nyní šéfuje prvnímu útoku.

Na zvýšení vlastní ceny by ještě tuze rád přidal i velkou medaili, zatím má dvě zlata z „osmnáctek“a bronz z turnaje dvacetilet­ých.

Pokud uspěje, odnesou to Češi.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia