MF DNES

ÚDRŽBA A ČIŠTĚNÍ

-

NEJNÁROČNĚ­JŠÍ NA ÚDRŽBU JSOU GRILY NA UHLÍ, NEJMÉNĚ NÁROČNÉ TY ELEKTRICKÉ. ČÍM JE VNITŘEK GRILU ČLENITĚJŠÍ, TÍM HŮŘ SE ČISTÍ.

Lepší na mytí jsou modely, z nichž lze části sundat a dát do myčky.

U elektrický­ch s mřížkou vybírejte typy s přístupnou spirálou, nejlépe samočistic­í, na níž se tuk nepřipéká.

Smalt se udržuje dobře, nerez je hodně přilnavý a také na litině se jídlo přichytává.

Před každým grilováním by měla být mřížka čistá. Připečené zbytky kazí chuť jídla a nejsou zdravé. Mohou i vzplanout, zvláště na lávových kamenech.

Lávové kameny vydrží většinou celou sezonu, při intenzivní­m grilování se musí měnit častěji. Poznáte to, když se začnou drolit. Po každém pečení je nažhavte pět minut na maximum, tím se vypálí nečistoty v nich a na nich, takže déle vydrží.

Gril čistěte, dokud je teplý. Elektrické a plynové typy je ideální rozpálit naplno, do deseti minut zbytky shoří. Gril na uhlí čistěte vychladlý, ale ne úplně studený.

Většinou stačí mechanické čištění ocelovými či mosaznými kartáči, omytí vodou s mýdlem či saponátem a osušení. Nepoužívej­te agresivní přípravek na trouby. Dají se použít drátěnky, ale ne na elektrické grily. Z nich mohou do přístroje odpadávat malé částečky a způsobit zkrat.

Grilujete-li často, několikrát za sezonu mřížku a další plochy umyjte speciálním­i prostředky na grily. Prodávají se též v podobě sprejů, lze použít i sodu.

U grilu, který se dlouho nepoužíval, stačí usazený prach setřít kuchyňským olejem.

U plynových grilů je nutné jednou za čas

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia