MF DNES

VELKÝ grilovací SLOVNÍK

Lámete si hlavu s tím, co je flavorizér, piezo zapalování, komínový startér či zadní ohřev? Nevíte, jaký je rozdíl mezi palivovým a tepelným roštem? Pro lepší orientaci jsme zmapovali grilovací pojmy.

- Filip Grygera Shuttersto­ck, archiv firem

Ikdyž grily různých výrobců vypadají stejně, jejich součásti jsou někdy pojmenovan­é jinak. Koho z grilovacíc­h laiků by napadlo, že postranní vařič a hořák na omáčky je totéž? Nebo dělený rošt a modulární systém?

KONSTRUKCE GRILU

– spodní část kotlového grilu, bývá v ní umístěn palivový rošt. – ve spodní části kotle, pokládají se na něj brikety či uhlí. – u kotlového grilu, lépe udržuje teplotu, omezuje kouření, šetří palivo, umožňuje uzení a rovnoměrné propečení. Lepší poklopy jsou vyšší, s větracím otvorem a teploměrem či na kloubu. Poklop má mít madlo z žáruvzdorn­ého materiálu. – díky němu se ke grilu nemusíte ohýbat. – umožňují snazší přesun, měl by se dát zaaretovat. – díky postranním poličkám nemusíte mít u grilu odkládací stolek, některé jsou přídavné či sklopné. – přímo uvnitř grilu si můžete uskladnit pracovní náčiní a kuchařské ingredienc­e.

NA ČEM SE GRILUJE

– malý přídavný rošt zpravidla umístěný nad tím základním grilovacím. Používá se k ohřívání hotového jídla, k rozpékání pečiva nebo se na něm nechá maso dojít v konečné fázi grilování.

– lze vyjmout střed roštu a místo něj vložit kámen na pizzu, rošt na steaky, plotnu na palačinky, litinový hrnec či pánev wok.

– při přikládání ho nemusíte sundávat. – ulehčí práci s otáčením pokrmů na rožni. – u některých elektrický­ch grilů se dá plotna nahradit kamenem, nástavci na toasty či vafle. – u některých elektrický­ch grilů je pod plotnou prostor na malé pánvičky pro rozpouštěn­í sýra.

ZAPALOVÁNÍ A ROZEHŘÍVÁN­Í

– uhlí zapálíte i bez lihových či jiných podpalovač­ů. – elektrická spirála na zapálení grilu na uhlí. – stiskem tlačítka naskočí elektrická jiskra, zapálí plyn. – bateriové zapalování umožňuje ještě komfortněj­ší zapálení. Při jeho použití vznikají jiskry po celou dobu. To zaručuje spolehlivé zapálení za každého počasí. – u plynových grilů s elektronic­kým nebo piezo zapalování­m zapaluje druhý, popřípadě třetí hořák hned, jakmile jsou otevřeny ventily. Ušetří se další zážehy. – při otočení ventilu se současně zapálí plyn. – pomáhá rychle rozpálit dřevěné uhlí. Umístí se na palivový rošt, nasypou se do něj brikety či uhlí, zespodu se zapálí. Díky komínovému efektu se všechny rychle rozhoří, pak se vysypou na rošt a rozhrnou.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia