MF DNES

ČTVRTFINÁL­E: JAK PORAZIT AMERIKU

Vše o přípravě na zítřejší zápas v Moskvě

- Rober Sára reportér MF DNES v Moskvě

Lukáš Kašpar stál před novináři, znovu mluvil především o svých šikovných rukách, protože i včera proti Švýcarsku proměnil nájezd, už třetí na turnaji. Odpovídal stručně, nechtěl po výhře 5:4 dělat vědu ze své penalty, přesto na konci interview řekl zásadní větu: „Že jsme první ve skupině? Dobře. My sem ale nepřijeli vyhrát skupinu, my přijeli pro medaili.“

Před odjezdem do Ruska by to byl od něj troufalý výrok, teď jsou to slova s reálným základem, o kterých přesvědčil – až na závěrečné minuty – i včerejší duel se Švýcarskem. „Měli jsme hru jasně v moci a hráli velmi dobře,“řekl kouč Vladimír Vůjtek. Tedy muž, který nemiluje nabubřelá prohlášení.

I z toho plyne, že nedělní zaváhání proti Dánsku bylo jen škobrtnutí. Že tým rozhodně má na to, aby předčil ve čtvrtfinál­e Spojené státy, které do play-off poskočily o jediný bod na úkor Slovenska.

Češi musí ale dál hrát agresivní hokej plný napadání, postavený na neustálém bruslení.

„Máme výborný pohyb, přístup k soupeři. Nedáváme jim moc prostoru a proti tomu se pak hraje každému špatně,“popisuje Kašpar. Brankář Pavel Francouz přidává pohled muže zezadu. „Je tady hodně mladých kluků, takže energie a síla na agresivní hokej je. A rovněž bylo důležité, že jsme v žádném zápase nepolevili. Každé utkání začínali s pokorou a nelétali v oblacích.“

Češi teď opravdu hrají skvělý hokej, jenže jak pravil klasik, nikdo není dokonalý. A bez výpadků není

ani česká hra, byť i včera dokázala na pár minut uzamknout Švýcary v jejich pásmu a spustit kolotoč, ze kterého se soupeři motala hlava i nohy. Teď ale ta varování!

I kouč Vůjtek přiznal, že mnozí z jeho současných „synů“ho překvapují, že hrají nad své možnosti. Proto je jasné, že ne v každém zápase budou hráči plnit normu na 110 procent, že některé jedince může psychika i fyzická hra místy srazit do (pod)průměru.

Včera to potkalo obránce Šimka, občas nejistého při vyhazování puků, chybujícíh­o při druhém švýcarském gólu. Lépe už na šampionátu zahrál i bek Jeřábek.

Na druhou stranu zásadní góly dali útočníci Zaťovič a Zohorna, do té doby ve stínu. Tým se však musí vyvarovat individuál­ních kiksů a držet se vět, které včera vyřkl obránce Michal Kempný. „Máme výbornou partu hladových vlků. Zápas chceme urvat za každou cenu.“

Jsou samozřejmě kiksy herní, kte- ré přicházejí po tlaku soupeře, jsou ale minely zbytečné. Včera jedna z nich nastala při prvním gólu Švýcarska, kdy Jakub Jeřábek zapomněl vystřídat a Češi tak hráli ve čtyřech.

Chybu vzal na sebe, ale už proti Dánsku přišla vyrovnávac­í branka při vyloučení za špatné střídání, což jsou prostě věci, které trenéři musí důsledněji hlídat.

A pak – spíš než varování – jsou tu otázky. Třeba zda tým zvládne rizikovou a nátlakovou hru 60 minut. Jak ukázaly všechny zápasy, tak ne. Proto se musí hráči – i diváci – obrnit trpělivost­í, že v některých okamžicích se mužstvo samo ocitne pod tlakem. A že v ten moment nesmí propadat panice, aby z takových chvil vyšlo bez úhony.

Teď otázka nejzajímav­ější, byť při formě brankářů zřejmě ne nejzásadně­jší. Kdo odchytá čtvrtfinál­e? A zda trenéři pro play-off vyberou jedničku. „Musíme na jednoho vsadit a ještě nejsme dohodnutí, na kterého,“řekl Vůjtek. „Já tip mám.“

Furch, či Francouz? „Nikdo z nás nevyhořel. Drželi jsme laťku, občas týmu pomohli. Dominik dostal jeden gól ze tří zápasů. Oba do toho půjdeme dál stejně. Podpoříme se, budeme si fandit a přát si, abychom postoupili,“říká Francouz.

Dnes tým v době oběda bude trénovat, ale už zítra se parta hladových vlků vydá za medailí.

 ??  ??
 ?? Foto: Reuters ?? Nebylo to bez chyb Česko sice postoupilo do čtvrtfinál­e, ale včera v závěru utkání se Švýcarskem (5:4) dostalo dva góly a připustilo drama.
Foto: Reuters Nebylo to bez chyb Česko sice postoupilo do čtvrtfinál­e, ale včera v závěru utkání se Švýcarskem (5:4) dostalo dva góly a připustilo drama.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia