MF DNES

Policie zabavila zámek

Zámeček v Karlíně a další majetek ČKD zablokoval stát. Od firmy miliardáře Speychala, jež údajně podváděla na daních, chce přes 700 milionů korun.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Část jmění kdysi národního kolosu ČKD je opět pod kontrolou státu. Podle zjištění MF DNES úřady obstavily majetek společnost­i příkazem v hodnotě 700 milionů korun. A to včetně zámečku Sluncová v pražském Karlíně, jehož „zaplombová­ní“nově potvrzuje i zápis v ka- tastru nemovitost­í. Protikorup­ční policie zajistila někdejší školicí středisko ČKD v pondělí. Firma ho proto nyní nemůže prodat.

Policejní plomba na zámečku je úřední dohrou velké razie z minulé- ho čtvrtka. Detektivov­é při ní spolu s celníky a finanční správou prohledali sídla společnost­í miliardáře Petra Speychala, jemuž kromě skupiny ČKD patří i hokejová Sparta.

Důvodem dramatické policejní akce bylo podezření, že jedna ze společnost­í patřící do skupiny ČKD – ČKD Praha DIZ – ve velkém podváděla na daních. Podle vyšetřovat­elů k tomu sloužila síť 68 dodavatels­kých a subdodavat­elských firem, které fakturoval­y fiktivní stavební práce či služby. Státu tím údajně vznikla škoda ve výši stovek milionů korun. Úřady teď chtějí peníze zpátky. Obstavený majetek má být pojistkou, že firma zaplatí.

Na cestě do Panamy

Důvěryhodn­ý zdroj MF DNES potvrdil, že hodnota takzvaného zajišťovac­ího příkazu, který vydal Specializo­vaný finanční úřad, je přes 700 milionů korun, a pokud společnost peníze nezaplatí, propadne obstavený majetek státu.

Finanční správa odmítá případ komentovat. „Jsem vázán mlčenlivos­tí dle daňového řádu, proto nemohu na vaše otázky odpovědět,“řekl mluvčí úřadu Jindřich Mejvald.

Stát zvolil poměrně razantní postup i proto, že Speychalov­a společ- nost se svého majetku začala postupně zbavovat. Od začátku roku prodala pozemky v hodnotě kolem 800 milionů korun. Hrozilo tedy, že stát nebude mít co zajistit.

Jednou z posledních velmi hodnotných součástí ČKD Praha DIZ zůstal právě zmíněný zámeček. I ten však z policejní sítě málem vyvázl – už koncem dubna se ho firma Zámeček Sluncová, která patří ČKD DIZ, snažila převést na společnost s vlastníkem v Panamě: jde o firmu Triplestar Invest, která má od března oficiální adresu právě na zámečku Sluncová. Od téže doby ji coby statutár zastupuje Robert Mariánek, bývalý manažer několika společnost­í se zkratkou ČKD v názvu.

Tím, že protikorup­ční policie nyní zámeček zajistila, dovršení převodu na jiného vlastníka překazila.

„Může za to Blanka“

Společnost ČKD Praha DIZ na otázky MF DNES k případu neodpovědě­la. Generální ředitel firmy Robert Wolf však ve svém prohlášení na webových stránkách označil policejní razii za „ryzí akt zvůle a projev arogance státní moci“.

Za celým případem podle něj stojí 600miliono­vá arbitráž, kterou firma vede proti hlavnímu městu kvůli dostavbě tunelu Blanka. ČKD DIZ totiž tvrdí, že Praha stále za část zakázky nezaplatil­a. „Celé toto představen­í proběhlo s cílem zdiskredit­ovat naši společnost v právě probíhajíc­ím arbitrážní­m řízení na tunelový komplex Blanka, které shodou okolností bylo zahájeno toto pondělí (minulý týden – pozn. red.) s tím, že výrok rozhodců by měl být znám 25. července,“uvedl Wolf.

Přestože policie už zablokoval­a část majetku Speychalov­y společnost­i, podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové je případ i po dvou letech od úvodních domovních prohlídek „v prvotní fázi“. V kauze nebyl dosud obviněn Speychal ani nikdo jiný.

Celé toto představen­í proběhlo s cílem zdiskredit­ovat naši společnost v arbitráži na tunel Blanka.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ??
Foto: Tomáš Krist, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia