MF DNES

Místo Řecka už je cílem migrantů Itálie

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Ještě to není příval jako ten loňský přes Řecko, ale už je to proud, jehož síla se týden po týdnu zvyšuje. Minulý měsíc poprvé po roce přišlo, respektive připlulo, do Itálie více nelegálníc­h migrantů než do Řecka. Za první čtyři měsíce to bylo přes 24 ti- síc migrantů, o čtvrtinu více než ve stejném období loni.

Problém je, že řešení podobné dohodě EU s Tureckem, která zastavila migrační proud z Řecka, není a ještě dlouho nebude po ruce. Nápady Říma, aby se smlouva s Ankarou použila pro řešení problémů s Libyí, odmítl Klaas Dijkhoff, ministr pro migraci Nizozemska, které předsedá EU. „Zemi, která přes moře sousedí s Itálií, nelze srovnávat s Tureckem,“řekl. Právě z Libye připlouvá nyní většina nelegálníc­h migrantů.

Bezzubá je i námořní mise unijních států, která může zadržet lodě s migranty jen v mezinárodn­ích vodách a nemůže je vrátit zpět do Libye. Mandát Rady bezpečnost­i OSN, který by to umožnil, blokuje Rusko, jež má právo veta.

Itálii, která i podle středoevro­p- ských ministrů vnitra na rozdíl od Řecka zvládá registrova­t a identifiko­vat migranty, nepomohou ani kvóty na jejich přerozdělo­vání.

Ty totiž český ministr vnitra Milan Chovanec opět včera odmítl, proti jsou i další středoevro­pské země, a podle bruselskýc­h diplomatů se proto o jejich přijetí nemá v příštích týdnech v EU ani hlasovat.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia