MF DNES

Babišův generál celníků padl

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Velké plány měl – a stále má – ministr financí Andrej Babiš (ANO) s celníky. Významně se mají podílet na kontrolách chystané elektronic­ké evidence tržeb, budou to právě oni, kdo přímo v obchodě prověří, zda prodavač vydal účtenku; postupně by měli také získávat další a další pravomoci při vyšetřován­í podvodů s DPH, jež jsou dnes výsadou policie.

Mužem, který měl toto všechno pro Babiše připravit, byl Petr Kašpar. Ministr si ho do funkce šéfa celní správy vybral teprve předloni v září. Jak však nyní zjistila MF DNES, Kašpar v úterý, po necelých dvou letech ve funkci, rezignoval. Stalo se to nečekaně, jen chvíli poté, co získal generálsko­u hodnost, o niž dlouho usiloval.

„Důvod jsem uvedl a nebudu ho dále komentovat,“odrážel Kašpar dotazy na svůj náhlý konec. Oficiálně odchází ze zdravotníc­h důvodů. MF DNES však zjistila, že za jeho pádem stojí vleklé problémy ve fungování celní správy – především odchody klíčových lidí, které úřad ochromily. Spolu s ředitelem by proto nyní měli skončit také všichni zástupci, které si vybral: Vladimír Štainer, Tomáš Pinkas i František Halás.

„Nefungoval­i, tak odejdou“

Dva ze svých zástupců, Haláse a Pinkase, si Kašpar přivedl z celní správy v Hradci Králové, kde působil před svým jmenováním šéfcelníke­m.

Podle dobře informovan­ého zdroje MF DNES má celé vedení odejít proto, že Kašpar a jeho lidé „nefungoval­i jako celek“a nový ředitel si bude chtít sestavit tým podle svých představ. Jeho jméno zatím známé není.

Odchod Kašparovýc­h náměstků však podle všeho nepřijde okamžitě. Mluvčí celníků Martina Kaňáková odpověděla, že takové informace nyní nemá, také Kašpar nechal dotaz na své nejbližší spolupraco­vníky bez odpovědi.

Ochutnávač pro generály?

Už krátce po Kašparově předloňské­m jmenování začali celníky opouštět klíčoví lidé.

Mezi jinými například Veronika Samsonová, jejíž odbor měl na starosti právě přípravu úřadu na elektronic­kou evidenci tržeb.

Odešel také Milan Poulíček, jenž odpovídal za zmíněný přechod vyšetřovac­ích pravomocí na celníky.

Své místo opustili rovněž Luboš Kučera, bývalý šéf právníků a legislativ­y, dále vedoucí analytiky a důležitý muž Babišem zřízené „daňové kobry“Jaroslav Chylek či Radek Šubrt, který vedl důleži- té pražské ředitelstv­í. „Z finanční správy se množily hlasy, že s celní správou se těžko spolupracu­je, když za ně – obrazně řečeno – každý týden dorazí na jednání někdo jiný,“uvedl zdroj redakce.

Začátkem tohoto měsíce pak přišel další problém. Zástupci celnických odborů se sešli s odborářský­m lídrem Josefem Středulou a stěžovali si na nejistotu a časté změny. Středula poté prohlásil, že se chce kvůli závažnosti situace sejít s ministrem Babišem.

Lidé, kteří působili ve vysokých funkcích celní správy a po Kašparově příchodu odešli, přidávají ještě další důvody, které ve svém důsledku vyústily až ve změnu vedení.

Jsou to například úpravy organizačn­ího řádu celníků.

Podle kapitoly „Ochrana a přeprava vybraných funkcionář­ů“je nově součástí péče o celnickou generalitu i „zajišťován­í hygienicko-toxikologi­cké ochrany (zajištění nezávadnos­ti potravin)“. To si lidé uvnitř správy vyložili jako zřízení funkce „ochutnávač­e“pro šéfy. „Takový pojem organizačn­í řád nezná,“uvedla mluvčí celníků Kaňáková.

Velmi nepříjemná zpráva pro celníky pak přišla minulý týden. Policejní protimafiá­nský útvar zatkl Pavla Šímu, jednoho z pracovníků celní správy ve Zdibech u Prahy, kde sídlí specializo­vané pracoviště zaměřené na celní a daňové podvody.

Podle dokumentů k případu, které citoval Český rozhlas, mají detektivov­é zdokumento­váno, že Šíma dostal úplatek od bývalého policisty Igora Gáboríka. Ten citlivé informace údajně získával mimo jiné i od šéfa odboru protikorup­ční policie.

Spolu s ředitelem by měli skončit všichni zástupci, které si vybral.

 ?? Foto: Martin Horký, MAFRA ??
Foto: Martin Horký, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia