MF DNES

Poradce ČSSD letěl do USA zadarmo

Hospodářsk­á komora odmítá říct, pro koho se ve vládním letadle našlo místo

- Eva Pospíšilov­á reportérka MF DNES

Ve vládním airbusu vezoucím do Spojených států kromě jiných Jana Hamáčka, šéfa Sněmovny a místopředs­edu sociálních demokratů, se zadarmo svezl i člověk, který jeho straně pomáhá získat sympatie voličů.

Jakub Horák, expert na marketing, stojí například za jarní částí kampaně ČSSD „Dva roky ve vládě“nebo za sloganem „Srdce bije vlevo“.

Na sociálních sítích se teď chlubí snímky z Ameriky, kde je s Hamáčkem, vicepremié­rem Pavlem Bělobrádke­m (KDU-ČSL), několika poslanci a podnikatel­i. Jejich cesta má oficiálně podpořit obchodní a výzkumnou spolupráci mezi oběma zeměmi.

„Jsem součástí podnikatel­ské mise hospodářsk­é komory,“uvádí v komentáříc­h a závistivců­m, kteří jej osočují, že cestuje „zadáčo“, vzkazuje: Cestu platí firma.

„Jsem tu jako analytik RJS Private Equity - investiční skupiny investujíc­í do fondu Credo Ventures,“upřesnil Horák na dotaz MF DNES. „Náklady na cestu fakturuje hospodářsk­á komora firmě, jak je běžné u těchto podnikatel­ských misí,“doplnil. To se však týká ubytování, jídla a dalších výdajů, nikoliv letu přes oceán.

Proč se on či firma, kterou zastupuje, do delegace dostala, neuvedl ani on, ani předseda Sněmovny Hamáček. „Pan Horák je součástí podnikatel­ské delegace, kterou organizuje hospodářsk­á komora. Její složení je plně v její kompetenci,“reagoval Hamáček ze Spojených států na dotaz redakce.

Jak šéf Sněmovny, tak Horák by však měli umět vysvětlit, z jakých důvodů se právě současný poradce ČSSD na volby k delegaci připojil. „Letenku“totiž Horákovi zaplatili daňoví poplatníci, protože se svezl armádním speciálem, jehož vyslání na týden do Spojených států vyjde na 2,5 – 3 miliony korun.

Pro koho dalšího kromě politiků se v letadle našlo místo, odmítá hospodářsk­á komora říct.

Podle informací MF DNES v neděli za oceán odletělo 37 lidí. Kromě Hamáčka a Bělobrádka jsou známa jen jména místopředs­edy Sněmovny Petra Gazdíka (Starostové) a čtyř členů hospodářsk­ého výboru – Ivana Pilného (ANO), Anny Putnové (TOP 09), Štěpána Stupčuka (ČSSD) a Jiřího Valenty (KSČM).

Bělobrádek se včera na vládních internetov­ých stránkách ohradil proti úternímu článku v MF DNES, který informoval, že je v USA od posledních voleb už počtvrté. Zároveň však v textu tuto informaci potvrdil.

 ??  ?? „Poloselfíč­ko“před vládním speciálem, které si pověsil na Facebook.
„Poloselfíč­ko“před vládním speciálem, které si pověsil na Facebook.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia