MF DNES

Palachův dům protne ocelový břit

- Pavel Švec reportér MF DNES

Od doby, kdy obětoval Jan Palach svůj život, uplynulo již sedmačtyři­cet let. V lednu se po dlouhých letech plánů a planých řečí konečně dočkal pomníku na pražském nábřeží. Teď k tomu přibyl i návrh památníku v jeho rodných Všetatech na Mělnicku, který by mohl být dokončen v lednu 2018.

Mohutný ocelový hranol se přes celou štítovou stěnu nevelkého vesnického domku násilně dere do jeho útrob. Symbolizuj­e komunistic­ký režim či okupační armádu Varšavské smlouvy, která v srpnu 1968 obsadila Českoslove­nsko.

A symbolizuj­e i Palachovu rozervanou duši, který se upálil kvůli potlačován­í svobod a pasivnímu přístupu veřejnosti k okupaci.

To je hlavní motiv návrhu architektů Pavly Melkové a Miroslava Cikána, který nyní zvítězil v soutěži o podobu památníku.

„Domek Palachovy rodiny ve Všetatech jsme zachovali v původním objemu. Ale uvnitř ho zbavujeme příček i podlah. Nemá smysl pietně zachovávat stávající dispozice, protože vnitřek domu je úplně jiný, než když tam žil Palach. Došlo tam k přestavbám,“upozorňuje Melková a pokračuje, „hlavním prvkem je tak prázdný prostor, jejž protíná ocelový břit hranolu. Je to symbol hrany osudu, výzvy, která tehdy dopadla na společnost, dopadla do té rodiny, do toho domu.“

Jako ve skrýši Anny Frankové

Skličující pocit zoufalého člověka mají umocnit zaslepená okna jen s malými štěrbinami pro světlo přicházejí­cí zvenčí. Pouze okna v místě, kde měl kdysi Palach pokoj, budou nezakryta. V tomto místě vznik- ne vyvýšené místo, které umožní pohled na ostrou hranu ocelového hranolu z nadhledu.

Trochu to připomíná stísněný prázdný amsterdams­ký byt, v němž za války přežívala rodina nacisty zavražděné Anny Frankové a který dnes rovněž slouží jako památník.

V domě autoři zachovali pouze jednu místnost, jakousi kapli, kde by se mohla dočasně vystavovat umělecká díla vázaná k Palachově činu. „Představuj­i si, že by to bylo místo vždy pouze pro jedno jediné dílo významného umělce. Jako prvního jsme oslovili výtvarníka Michala Škodu, který vytvořil grafitovou kresbu,“popisuje Melková.

Stěny v interiéru by pak podle architekta Cikána mohly být například z leštěného černého betonu.

Památník za dvacet milionů

Architekto­nickou soutěž, do níž se přihlásilo třiatřicet ateliérů, zorganizov­alo Národní muzeum, které bude stavbu památníku řídit.

Šest milionů na vykoupení všetatskéh­o domku odsouhlasi­la Poslanecká sněmovna před zhruba dvěma lety. Dalších 15 milionů uvolnilo ministerst­vo kultury.

Součástí památníku nebude jen dům Palachovy rodiny, ale i stavba přilehlého nového pavilonu s výstavní či konferenčn­í síní a zázemím.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia