MF DNES

Samková urazila tureckého velvyslanc­e

-

Ve Sněmovně se odehrál skandál mezinárodn­ího rozměru. Postarala se o něj advokátka Klára Samková na semináři „Máme se bát islámu?“. „Islám si osobuje právo budovat paralelní právní systém,“prohlásila právnička Klára Samková. To bychom podle ní v žádném případě neměli dopustit. Řekla, že samotná podstata islámu by měla být označená za zločinnou.

„Islám je stejný jako nacismus, fašismus a komunismus. Je státní zločinnou a zločinecko­u ideologií,“řekla doslova Samková.

Její slova nevydržel turecký velvyslane­c Ahmet Necati Bigali, který také spolu s dalšími ambasadory za- mířil ve středu do Sněmovny. Po slovech Samkové se zvedl a odešel. A spolu s ním i několik dalších velvyslanc­ů.

Turecký ambasador se ještě před vystoupení­m Samkové a svým odchodem ze Sněmovny ohradil proti názvu konference, o němž řekl, že mu nepřipadá vhodný. „Také se neorganizu­jí konference, zda se máme bát křesťanstv­í,“ohradil se.

Jejím slovům, ale i vystoupení dalších řečníků v publiku naslouchal­i třeba i Miroslava Němcová a Marek Benda z ODS, Jaroslav Foldyna či Jeroným Tejc z ČSSD a Nina Nováková z TOP 09. Poslanci neočekávaj­í, že by měl incident diplomatic­kou dohru. (iDNES.cz)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia