MF DNES

Před Vůjtkem a jeho týmem smekám

- Karel Knap

Coby hokejista byl Josef Augusta bojovník. Jako kouč Zlaté generace spoléhal na sílu party. V penzi fandí reprezenta­ci a s pomocí nejbližšíc­h odolává nemoci.

„Tým je živý organismus. Je potřeba ho budovat. Nám se to kdysi povedlo. A teď se to daří i trenéru Vůjtkovi v Moskvě,“říká.

Jak udržujete kontakt s hokejovým prostředím?

Vídám se s lidmi z bývalého vedení národního hokejového týmu. S Jindřichem Mickou nebo Františkem Černíkem jsme vyrazili na chalupu nebo do sklípku. Občas si volám s Vladimírem Martincem. V téhle sezoně jsem akorát nechodil na Duklu Jihlava, protože jsem musel podstoupit léčení. A tak se nejvíc hádám se svým synem Patrikem.

Ten patřil do trenérskéh­o štábu u reprezenta­ce do 18 let. Co nejčastěji rozebíráte?

Přeme se hlavně o základní trénovanos­ti. Tvrdím, že každý hráč musí mít obecnou vytrvalost, což nás kdysi učili a podle mě se to pořád nezměnilo. On vyznává modernější trendy. Má trochu jiný pohled.

České národní mužstvo v Moskvě dosud udivovalo agresivním stylem, napadá soupeře. Znamená to, že fyzičku má dobrou?

Samozřejmě. Kondice je základ všeho. Vždyť už pánové Bukač, Neveselý a Dovalil v osmdesátýc­h letech napsali knížku o sportovním tréninku. Tam bylo všechno. Metody a pomůcky se změnily, ale podstata je stejná. Měli bychom se v hokeji mnohem víc držet svých tradic. Vždyť i ta nejlepší generace oko- lo Jágra a Reichla vyrostla v jednotném systému výchovy mládeže, který zavedl profesor Kostka (trenér mistrů světa z roku 1972 – pozn. red.).

Trenér Vladimír Vůjtek je váš vrstevník. Přejete mu úspěch o to víc?

Určitě. Má zkušenosti. Prošel stejnou školou jako já. Zkoušel hráče na akcích celý rok. Má o nich přehled, ať působí u nás, nebo v KHL. Na turnajích se mužstvo zlepšovalo, na mistrovstv­í předvádí tvořivou hru, proměňuje přesilovky. Teď to chce jenom medaili.

Jak dobře se s Vůjtkem znáte?

Byli jsme protihráči i kolegové. Máme dobrý vztah. Byl úspěšný v ruské lize, národní mužstvo mohl vést už dřív, kdyby ho nepřeskoči­l někdo jiný z Ostravska (dravější trenér Alois Hadamczik – pozn. red.). Ne že bychom se s Vláďou navštěvova­li, ale pár skleniček vína jsme spolu vypili. Máme podobný názor na hokej. Nebojí se dát prostor mladším klukům. Před výkonem jeho týmu smekám.

V současnost­i výsledky výrazně ovlivňuje taktika. Vy jste si ze spletitých strategií na přelomu tisíciletí jako trenér utahoval. Tvrdil jste, že hlavní je dávat bomby k tyčím. A sázel jste především na soudržnou partu, je to tak?

V naší éře bylo jádro nároďáku nesmírně silné. Hráči jako Patera, Dopita nebo Reichel si své místo drželi a my je doplňovali o kluky, kteří zapadali do koncepce. Musíte mančaft sestavit tak, aby fungoval. Jen přijdete do kabiny, nasajete atmosféru a už cítíte, jestli má tu sílu.

V letech 1999 až 2001 tam byla, že?

Nejprve jsme s Ivanem Hlinkou vyhráli mistrovstv­í světa v Norsku. Každý se na nás chtěl vytáhnout jako na vítěze olympiády z Nagana. Málem jsme vypadli po výprasku od Rusů, ale velkou krizi jsme překonali. Řešili jsme, jestli má chytat Čechmánek, nebo Hnilička, a velký guru Hlinka dal na radu starších hráčů: „Hoši, běžte do kabiny, zavřete se a dohodněte.“Bylo to, jako když se volil papež. Brankářsko­u jedničkou pak byl Hnilička, ale Čechmánek se zachoval skvěle. Neurazil se. Nekazil náladu. Mistři světa byli všichni, bez ohledu na to, kdo byl hvězda a kdo odehrál pár střídání.

Titul jste obhájili v Petrohradě, kam se podobně jako letos nehrnuly hvězdy z NHL, pamatujete?

Jasně. Ivan odešel do Pittsburgh­u. Z Ameriky jsme od hráčů slyšeli: „Já nemůžu. Do Ruska? Kdo by tam jel?“Ale měli jsme tu kostru, která s námi objela většinu turnajů Euro Hockey Tour. Zase to v kabině klapalo. Trenér musí vycítit, kteří hráči pro něj pracují. Pozná to i Vláďa Vůjtek.

Na šampionáty přiletěli například Hnilička a Prospal, ačkoliv jejich ženy měly rodit. I to o lecčems svědčí, souhlasíte?

Ti kluci se navzájem rádi viděli. Rádi si spolu zahráli. Byla to nádhera.

Třetí zlato za sebou jste získali v Hannoveru. Vy jste si z pověrčivos­ti nepral košili. Jak těžké bylo dovršit hattrick?

Jen si uvědomte, že tři tituly v řadě po druhé světové válce posbírali Kanaďani, pak měli ty své série Sověti a po nich jsme to dokázali už jenom my. Vybavuju si přetlak. Agenti chodili a hučeli: „Tenhle by měl jet. A ten taky!“Hráči viděli, že jim úspěchy na mistrovstv­í otevírají cestu do světa. Na turnaji jsme často prohrávali, ale ani jednou jsme neprohráli. Otáčeli jsme výsledky. Jistě, pomohlo nám taky štěstí, ale bez něj to nejde.

V posledních letech český hokej spíš strádá. Dávají mu výkony Vůjtkových hochů v Moskvě naději do budoucna?

Myslím, že ano. V omámení ze všech těch medailí jsme ve výchově mládeže zaspali. Musíme se držet svých tradic, ale zároveň je potřeba se učit. Podívej-

 ?? Foto: Petr Lemberk, MAFRA ??
Foto: Petr Lemberk, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia