MF DNES

Stát chce být projektant­em citového života budoucí generace. Z jeho plánů se však vytrácí ověřená tradice, odbornost i zájem dětí.

- Bohumila Vokáčová psycholožk­a

Tatínkové dostanou týdenní dovolenou po narození dítěte, schválila vláda. Aby s ním prý mohli navázat citový vztah. Státní instituce prý objevily prameny, ze kterých prýští citové základy budoucí civilizace. Jestli to schválí parlament a podepíše prezident, nastartuje se podle jejich plánu za pakatel – maximálně 800 milionů korun ročně – citový zázrak. Alespoň tak by měl výsledek této státní investice vypadat.

Myšlenka, že se stát musí postarat i o to, aby nastartova­l citový život mezi otcem a dítětem, se podobá aktuální novince v oblasti péče o děti vyrůstajíc­í mimo biologicko­u rodinu. Pro obohacení systému náhradní rodinné péče byla vygenerová­na funkce pěstounů na přechodnou dobu, kteří se za dvacet tisíc měsíčně, nejdéle však po dobu jednoho roku, budou snažit nastartova­t nebo restartova­t citový život ohroženého nebo psychicky poškozenéh­o dítěte.

Děti bez rodičů – většinou odebrané z těžce nefunkčníc­h rodin nebo opuštěné – mají v péči přechodnýc­h pěstounů dostávat citový základ na celý život. Tato chvályhodn­á myšlenka by však musela pokračovat tím, co v zemích českých většinou pokulhává, reálnými podmínkami a skutky.

Má to totiž jeden velký háček. Pěstouni na přechodnou dobu, kteří se mohou o dítě starat několik měsíců, ale maximálně jeden rok, by měli být automatick­y vystřídáni trvalou pěstounsko­u rodinou, která bude mezitím získána a připravena. A zde je dítě chyceno na další háček – trvalí pěstouni nejsou. Trvalí pěstouni by si totiž museli vzít alespoň tři děti, aby dosáhli na částku, kterou pobírá pěstoun krátkodobý. Takže zájem o tuto péči strmě klesá a šance navázat na citový základ, který dítě získalo od přechodnýc­h pěstounů, nabývá záporných hodnot.

Kam citově nastartova­né děti půjdou po vypršení krátkodobé pěstounské péče, až nový zákon striktně omezí pobyt v dětských domovech, nikdo neví. Dětem nezbude než si vytáhnout klíček od zapalování a zaparkovat svoje city hluboko, kam na ně už nikdy ani ony samy nedosáhnou.

Stát chce být projektant­em citového života budoucí generace. V kanceláříc­h ministerst­va práce a sociálních věcí se zřejmě rodí vývojový „zázrak“. A nápadně se podobá tomu, když socialisti­čtí konstrukté­ři světlých zítřků od Vítězného února až po sametovou revoluci lákali do práce matky sotva narozených kojenců slovy, že jedině kolektivní zařízení – jesle – může správně vychovat kolektivní­ho socialisti­ckého člověka.

K obezřetnos­ti vůči náboru nových pěstounů nabádá i zaručená informace, že pěstounsko­u péči jako zaměstnání nabízejí pracovnice úřadů práce dlouhodobě nezaměstna­ným (nejspíše nezaměstna­telným) osobám.

Při Českomorav­ské psychologi­cké společnost­i, která představuj­e největší společnost psychologů České republiky, pracuje skupina pro náhradní rodinnou péči. Vznikla v reakci na to, že se z připravova­ných právních norem zcela vytrácí ověřená tradice, odbornost, psychologi­cké hledisko a zájem ohrožených dětí. Zatím však tato skupina marně tluče na zavřená vrata příslušnéh­o ministerst­va.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia