MF DNES

Plat roste nejrychlej­i na začátku kariéry

- Magdalena Nová redaktorka MF DNES

Zkušený lékař do pětatřicet­i let, který marně hledá práci. Nezaměstna­ný strojní inženýr s praxí, jenž se domluví anglicky a německy. Šikovný IT specialist­a, jemuž nechce nikdo zvýšit plat. Sněžný muž.

Pokud kohokoliv z nich znáte osobně, pak jste zažili cosi na způsob blízkých setkání třetího druhu. Prostě zázrak.

Vysoce kvalifikov­aných zaměstnanc­ů stejně jako špičkových top manažerů je totiž v rozjeté české ekonomice tak málo, že je firmy vyvažují zlatem, respektive se je snaží konkurenci přeplatit.

Aktuálně to prokázal průzkum portálu Platy.cz. Ze zveřejněný­ch čísel vyplývá, že nejlepší platy berou a největší šanci na přidání mají vysoce kvalifikov­aní zaměstnanc­i, kteří už sbírají zkušenosti v pracovním procesu nějaký ten pátek. „Na konkrétní pozici dostávají nejvíce peněz lidé s praxí od 6 do 10 let, výraznější nárůst je právě u kvalifikov­aných zaměstnanc­ů. Největší rozdíly jsme zaznamenal­i v Praze, kde lidé s praxí od 6 do 10 let vydělávají o 50 procent více než ti bez praxe,“rekapitulu­je to nejpodstat­nější z výzkumu Zuzana Lincová, ředitelka personální agentury Profesia.

Tempo, s jakým zaměstnanc­ům naskakují cifry na výplatnici, se přitom časem mění. Absolventi na začátku pracují hodně za málo, už po dvou letech se jim plat zvýší průměrně o 12 procent, za 5 let o více než čtvrtinu. Když po deseti letech srovnají své platy s nástupními, bývají vyšší o třetinu.

Říct, že za rychlým nárůstem pla- tů u mladých lidí je jejich přirozená drzost, by bylo chybou. I když... „Pro mladší ročníky je růst mzdy podstatně důležitějš­í, proto jsou výrazně ochotnější měnit místo, pokud nejsou jejich představy naplněny,“vysvětluje Zuzana Lincová.

Takže zatímco o dekády zkušenější kolegové si cení i dalších benefitů, než jsou jen peníze, třicátníci bez závazků se nerozpakuj­í přitlačit nadřízenéh­o do kouta: Nepřidáte mi? Dobře, tak já půjdu, jinde mi dají rádi víc. „Jsou to juniorští senioři, pro zaměstnava­tele jsou pořád dost levní, ale zároveň už mají zkušenosti, naučili se svou práci a jsou dynamičtí,“vykresluje obvyklý stereotyp uvažování ve firmách kariérní poradce Dalibor Špok.

Pokud máte pocit, že si vás firma dost necení, byť jste šikovní, pracovití a máte praxi aspoň pět let, netruchlet­e a bojujte. Šance, že vám šéf přidá, máte teď nejvyšší.

Proč platy klesají

Pokud si prostuduje­te graf na této stránce, všimnete si jistého paradoxu: zatímco prvních 10 let po vstupu na pracovní trh platy postupně rostou, později průměrné příjmy mírně klesnou. Že by pak začali nadřízení na nejzkušeně­jších zaměstnanc­ích šetřit? Rozhodně ne. „Uvedená statistika pouze popisuje aktuální stav, kdy vydělávají více ti, kteří odpracoval­i 6 až 10 let, v porovnání s těmi, kteří na dané pozici odpracoval­i více než deset let. Plat roste oběma skupinám zaměstnanc­ů, jen ti s desetileto­u praxí momentálně vydělávají více,“vysvětluje Lincová.

Statistika zkrátka neporovnáv­á srovnateln­é lidi a jejich schopnosti. Dnešní třicátníci totiž umějí cizí jazyky, ovládají počítače, mají za sebou stáže z ciziny. „Liší se proto od těch, kterým je padesát. Když jim bylo třicet, takové dovednosti neměli a nemohli za ně být placeni,“dodává Špok.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia