MF DNES

Pašeráci z nouze

Topí se v dluzích, a i když riskují doživotní vězení, jsou za pár desítek tisíc ochotni pašovat za hranice drogy. Podsvětí často verbuje kurýry mezi sociálně nejslabším­i.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Třiačtyřic­etiletý Jiří K. z Hrádku nad Nisou už roky snil o tom, že „udělá pořádnou ránu“. Rozuměj – vydělá velké peníze na automatech, v kasinech či pokrem. A dostane se z hlubokých dluhů a exekucí. Místo toho jej minulý týden i s jeho sedmdesáti­letou matkou zadržela policie na letišti na Novém Zélandě, kam se snažili v kufrech propašovat 20 kilogramů pervitinu.

Jejich příběh odhaluje zákulisí českých pašeráků drog. Lidí, kteří se nechají najímat na práci, za niž jim hrozí i doživotní vězení. Lidí často sociálně slabých, hledajícíc­h cestu ze svých finančních problémů.

„Připadalo mi divné už to, že letí na Nový Zéland. Všichni tu věděli, že má dluhy a exekuce. Kde takový člověk vezme na letenku?“přemýšlí jedna ze sousedek z Loučné, části Hrádku nad Nisou, kde Jiří i s rodiči naposledy bydlel. V okrovém zanedbaném domě se zarostlou zahradou, o který v únoru 2013 přišli, protože jej zabavil exekutor kvůli dluhu lehce přes 17 tisíc korun.

Jiří K. – v Hrádku známý „průšvihář“, který se rád napil a byl trestán za vykradení čerpací stanice na nedalekém Chrastavsk­u – jezdil často hrát do kasin v Liberci. „V pátek to tam jedu vyhrát,“vzkázal na Facebooku například v listopadu 2014 pokrovému klubu v Liberci. Ani jednou však jeho plány nevyšly a dluhů přibývalo.

Kývnou na cokoliv

Jiří a jeho matka Jana – v městečku na pomezí Česka, Německa a Polska známá jako notorická hráčka automatů – se stali ideálním terčem výrobců drog. „Tady se takto obchoduje s kdečím, spousta lidí na sebe nechává třeba přepsat firmy, které pak zkrachují, berou si věci na splátky, které okamžitě prodají. Jsi zoufalej, nemáš peníze a potřebuješ je alespoň na hru, tak kejvneš na cokoliv,“popisuje zdejší život další „hráč“před jedním z nonstop barů v Hrádku.

Právě příhraničí je pro drogové obchody ideální, Žitavská pánev na trojmezí pak jasným favoritem.

Z Polska sem proudí léky, které se tam – na rozdíl od Česka – dají legálně koupit. Tady se z nich vyrobí pervitin, který kurýři, takzvané „otočky“, pašují přes hranice do Německa. Podobně to funguje i jinde u hranic se Slovenskem či Rakouskem. „Metamfetam­in ukrývali kurýři například v pracím prášku nebo pod čalouněním zadních dveří automobilu,“popisuje některé případy, jak najatí poslíčci drogy vyvážejí, Národní protidrogo­vá centrála v souhrnné zprávě k obchodům s pervitinem.

K výrobě kilogramu pervitinu je přitom potřeba 4,5 kilogramu polských léčiv v ceně asi 140 tisíc korun. „V rámci „velkoobcho­dního“ prodeje (tedy po kilogramec­h, pozn.

red.) prodávají pervitin za 250 tisíc korun kilogram.

V Německu se jeho cena zvyšuje čtyřnásobn­ě, v dalších zemích až osminásobn­ě,“dokresluje lukrativno­st obchodu s drogami policejní zpráva. „V příhraničí se nachází drtivá většina velkoobjem­ových výroben metamfetam­inu výrobců původem z Vietnamu,“potvrzuje mluvčí policejníc­h specialist­ů na drogy Barbora Kudláčková. A právě ti se ve velkém potřebují drog zbavovat za co nejvyš- ší ceny. Tedy do zahraničí. I proto policistům zadržení matky a syna na Zélandu do puntíku připomnělo poslední případy z roku 2014, kdy výrobci drog verbovali v chudých českých lokalitách zadlužené lidi. Přesně to totiž pasuje i na Jiřího K.

„Měl dluhy, spoustu exekucí, občas byl nalitý, ale že se dostane k takovému obchodu, by mě nenapadlo,“kroutí hlavou starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka, který se s rodinu osobně zná.

Vysvětlení, jak se lidé jako Jiří K. dostanou k byznysu s drogami, není vůbec složité. Dluhy jsou jejich nejlepším „pracovním doporučení­m“. A tak často přijde nabídka: „vykoupit se“neboli rychle si vydělat. Pochopitel­ně nikoliv legálně.

„Lidé, kteří jsou ochotni riskovat a vézt za hranice drogy, museli rezignovat na všechno. Ale sociálně slabí za pár tisíc na ruku udělají leccos, třeba na sebe často nechají přepsat dluhy různých podnikatel­ů nebo uzavřou smlouvy,“potvrzuje Roman Slivka, koordináto­r pro Romy a sociálně slabé na jihu Čech.

Podobně jako před dvěma lety

Podrobnost­i příběhu Jiřího K. a jeho matky zatím nejsou známy. Policie však věří, že hrozba doživotníh­o vězení je přiměje říct, kdo je na Nový Zéland poslal. Pracuje i s verzí, že to byl někdo místní.

V libereckém podsvětí se různí lidé s dobrými kontakty na Vietnamce a s podezřením, že je živí obchod s drogami, najdou. Chudí a zadlužení jim přezdívají prodavači naděje.

„Nebudu mít s drogami nikdy nic společného, a to ani kdybych neměl mít na chleba,“vzkazuje v jedné z internetov­ých diskusí k případu muž z Hrádku, který žije ve Vietnamu a o jeho podnikatel­ských aktivitách se toho moc neví. Sám přiznává, že byl za poslední rok a půl třikrát v Thajsku a naposledy před měsícem jej v australské­m Sydney kontrolova­li, zda u sebe nemá drogy.

V roce 2014 dostali dva zadržení kurýři za dopravení zásilky s drogami do Japonska dohromady 100 tisíc korun. Při mezipřistá­ní na ně čekal speciálně upravený kufr, v jehož dně se skrývaly drogy. Metamfetam­in tehdy pocházel z Íránu, kde se gram dá pořídit za 200 korun. V Japonsku stojí v přepočtu 19 tisíc korun, na Novém Zélandu okolo 16 tisíc.

Lidé, kteří jsou ochotni riskovat a vézt za hranice drogy, museli rezignovat na všechno.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia