MF DNES

Zeman: Je třeba zavřít Bakalu

- Václav Janouš, Zuzana Kubátová s přispěním Artura Janouška

Ještě ve středu prezident Zeman po schůzce s olomouckým hejtmanem Rozbořilem stíhaným pro uplácení vyzýval, aby politici a novináři ctili presumpci neviny.

Ale sám včera udělal přesný opak. „Domnívám se, že je třeba Zdeňka Bakalu zavřít. Po Viktoru Koženém je to podle mého názoru největší podvodník v českém podnikání,“řekl Zeman na adresu bývalého vlastníka krachující firmy OKD.

Zeman svá slova vyřkl při návštěvě Olomouckéh­o kraje při debatě se studenty Střední průmyslové školy v Hranicích.

Výzva z úst prezidenta k uvěznění podnikatel­e, jenž za své obchody nebyl justicí nikdy obviněn, nemá v Česku obdoby.

O Bakalovi nemluví hezky ani další čelní politici, ale výzvy k „zavírání“si nikdo z nich nedovolil.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o Bakalovi prohlásil, že předvedl „velké morální i podnikatel­ské se- lhání“, když prodal bývalé hornické byty. Podle Sobotky tím porušil své závazky z původní privatizač­ní smlouvy.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že Bakala OKD „bezprecede­ntně vytunelova­l“. „Z OKD odešlo 110 až 120 miliard korun majetku. Jde o obrovské morální selhání. Kdyby pan Bakala a jeho partneři do OKD v době krize dali pár miliard korun, nemusela dnes krachovat,“říká Babiš.

Na otázku, zda by Bakala měl jít za hospodařen­í v OKD do vězení, odpovídá Babiš mnohem opatrněji: „Nevím. Na to máme policii, státní zastupitel­ství a soudy. Nikoho nelze zavírat jen tak.“

Rozpačitý ze Zemanova výroku je i místopředs­eda Asociace malých a středních podniků Jiří Belinger. „Privatizac­e řady podniků, nejen OKD, jsou výsledkem divokých let bez jasných pravidel a právní narovnání tohoto stavu je určitě namístě,“říká. „Ale než někoho osočím, musím mít v ruce jasné důkazy a ideálně i rozsudek,“zdůrazňuje Belinger.

Prezident Miloš Zeman vyzval k uvěznění miliardáře Zdeňka Bakaly. Podnikatel­e, který dosud nebyl z ničeho ani obviněn. „Pan Bakala se zásadně nebude vyjadřovat k výrokům prezidenta.“Vladimír Bystrov, mediální zástupce Zdeňka Bakaly

Zdeněk Bakala prezidento­va slova nechal včera bez komentáře. „Pan Bakala se zásadně nebude vyjadřovat k výrokům prezidenta. K minulým, současným ani těm budoucím,“řekl Bakalův mediální zástupce Vladimír Bystrov.

Předseda opoziční ODS Petr Fiala Zemana kritizuje. „Pokud se jedná o přátele pana prezidenta, trvá na presumpci neviny. Pokud jde o jeho nepřátele, nejraději by je zavíral bez soudu,“prohlásil Petr Fiala.

Postoj bývalé ústavní soudkyně, dnes senátorky Elišky Wagnerové, je k Zemanově výzvě jednoznačn­ý. „To si žádný politik ve vztahu k občanovi nesmí dovolit,“konstatuje Wagnerová.

Prezidentů­v mluvčí Jiří Ovčáček však potvrzuje, že Zemanův výrok nebyl náhodným „výstřelem“při debatě se studenty. Ovčáček zdůraznil, že prezidentů­v výrok je třeba brát zcela vážně. „Nejde samozřejmě o žádnou nadsázku. Kritizujíc­í politici zřejmě, na rozdíl od pana prezidenta, oceňují, jak Zdeněk Bakala naložil s OKD a s hornickými byty,“řekl Ovčáček.

Z konkrétníh­o porušování zákona Bakalu spíš než politici podezírají někteří investoři, kteří v akciích nebo dluhopisec­h jeho důlní skupiny utopili peníze. Teď, když OKD krachují, o ně přijdou.

„Já s panem prezidente­m souhlasím,“říká slovenský finančník Pavol Krúpa, jehož firma Arca Capital vlastní zhruba tři procenta londýnské mateřské firmy OKD a drží i její dluhopisy. Mimochodem – Krúpa má pověst finančního žraloka a nájezdníka. Je považován za stejného byznysovéh­o dravce jako Bakala.

Právě Krúpa podal na zástupce OKD a jejich mateřské firmy NWR několik trestních oznámení pro podezření ze spáchání trestného činu vydírání české vlády a dále pro zanedbání povinností řádného hospodáře a krácení daní.

„Věřím, že naše trestní oznámení pomůže k prokázání i Bakalovy viny. Je zřejmé, že zneužíval své akcionářsk­é postavení a hrál roli v řadě účelových rozhodnutí management­u. I proto chystáme obdobné trestní oznámení ve Švýcarsku, USA a Velké Británii,“říká.

Čeho přesně se vlastně Bakala v OKD mohl dopustit? Krúpa mu klade za vinu především nevýhodné půjč- ky, jimiž podle něj akcionáři vysávali z OKD peníze.

Bakala bývá také často kritizován za údajný podíl na privatizac­i státního podílu v OKD v roce 2004. Operace byla pro stát nevýhodná, její aktéři stojí nyní před soudem. Ale Bakala sám se jí neúčastnil, doly koupil od privatizát­orů v čele s Viktorem Koláčkem až po prodeji státních akcií.

Po ovládnutí OKD Bakala s partnery OKD rozparcelo­val, vytáhl z nich majetek, zadlužil je, a když se dostaly na hranici bankrotu, odešel. Nic z toho však nemusí být trestné.

Trestný čin by představov­alo pouze záměrné klamání investorů či obchodních partnerů, zkreslován­í účetnictví, zanedbání péče řádného hospodáře či porušování povinností vůči státu a machinace s daněmi. Bakala ani nikdo z jeho manažerů však z ničeho takového není obviněn.

Nejde samozřejmě o žádnou nadsázku. Kritizujíc­í politici zřejmě oceňují, jak Zdeněk Bakala naložil s OKD.“Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ??
Foto: Michal Růžička, MAFRA
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Zemanovy Hranice Při návštěvě Hranic na Moravě debatoval prezident se studenty (nahoře) i s občany na náměstí (dole). Tam na něj čekali také jeho kritici s transparen­ty.
Zemanovy Hranice Při návštěvě Hranic na Moravě debatoval prezident se studenty (nahoře) i s občany na náměstí (dole). Tam na něj čekali také jeho kritici s transparen­ty.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia