MF DNES

Zákon proti lékařkám, jež chtějí děti

Ministerst­vo chce lékařkám na rodičovské výrazně ztížit cestu k získání atestace.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES

Poslední rok byl pro tuto ženu nesmírně náročný. „Děti už se těší, až maminka konečně odatestuje a bude zase s nimi,“líčí mladá neuroložka, která má právě před získáním atestace. Bez té lékaři nemohou pracovat samostatně.

Povinnou praxi získala díky tomu, že mohla i na rodičovské dovolené, při které pečovala o své dvě děti, pracovat na zkrácený úvazek. Podobně to řeší tisíce dalších žen-lékařek.

Poslanci mají nyní na stole návrh zákona, který má tyto výhody zrušit. Doktorkám na rodičovské by se už podle něj do povinné praxe malé úvazky nezapočítá­valy. Změna může přinést potíže nejen jim, ale také nemocnicím. Mnoho jejich provozů je totiž závislých především na práci žen-lékařek.

Střední a menší nemocnice s obsazování­m služeb zápasí již nyní. Řada oddělení v menších nemocnicíc­h funguje právě díky lékařkám. „Z vlastní zkušenosti odhaduji, že na internách tvoří mladé lékařky kolem 80 procent personálu,“říká Jiří Šedo ze sdružení Mladí lékaři.

Při současném personální­m podstavu tak nemocnice vítají každou sílu včetně lékařek, které jsou na rodičovské dovolené a chodí třeba jen na jednu službu týdně. Lékařek na rodičovské dovolené je dnes v celém Česku více než tři tisíce.

„ Máme u nás lékařky, které k nám docházejí i při mateřské. Spolupráce je přínosem pro ně i pro nás,“říká ředitel Michal Hanauer.

„Díky zkrácenému úvazku můžu pokračovat ve svém povinném postgraduá­lním vzdělávání a alespoň po malých krůčcích postupovat k atestaci. Zatím se mi započítáva­lo do přípravy na atestaci vše, co jsem odpracoval­a,“popisuje výhodu pro druhou stranu jedna z těchto lékařek.

Dva roky praxe, započteno nula

Česká lékařská komora a ministerst­vo zdravotnic­tví navrhují, aby se v novele zákona o postgraduá­lním vzdělávání do předatesta­ční přípravy nezapočítá­vala praxe lékařů, kteří by měli v nemocnici nižší než poloviční úvazek. Takže zatímco nyní má lékařka za pět let práce při úvazku 0,4 uznané dva roky praxe, podle novely by za těchto pět let se sníženým úvazkem měla započítáno nula měsíců a do atestace by jí pořád zbývalo celých pět let.

Komora argumentuj­e tím, že nové opatření má naopak mladé lékaře chránit. „Cílem je bránit mladé lékaře proti zneužívání, kdy je zaměstnava­telé formálně zaměstnáva­jí a platí pouze za různé pidiúvazky, ale oni ve skutečnost­i pracují v rozsahu mnohem vyšším, což se potom snaží před atestací různě dokládat,“říká prezident České lékařské komory Milan Kubek.

Druhým důvodem je podle komory to, že při malém úvazku doktor nedostane patřičnou kvalifikac­i a zkušenost. „Ve snaze chránit jednu skupinu lékařů nelze zkomplikov­at přípravu skupině jiné,“odmítá tyto argumenty Dagmar Štafová, která pracuje v oboru chirurgie.

Proti návrhu jsou také nemocnice. „Vždyť přece lze jednoduše ponechat minimálně 0,2 úvazku a prodloužit dobu přípravy u těchto zaměstnanc­ů. Asi je ale cílem kompliko- vat život především mladým lékařkám, které zakládají rodiny a zároveň se chtějí věnovat své profesi. V případě, že by se tato změna do zákona dostala, by bylo zase o něco hůř,“říká ředitel děčínské nemocnice Michal Hanauer. Návrh lékařské komory považuje za nešťastný také předsedkyn­ě Společnost­i urgentní medicíny Jana Šeblová. „Pro lékařky bude komplikova­nější splnit veškerá kritéria přístupu ke specializa­čn í zkoušce. Je otázka, zda bu- dou nemocnice moci nabídnout takové finanční ohodnocení, aby se lékařkám vyplatilo pracovat v nemocnici s tím, že praxe se jim v těchto zkrácených úvazcích započítáva­t nebude,“uvedla.

Novelu zákona o postgraduá­lním vzdělávání má v příštích měsících projednáva­t Sněmovna. „O uvedeném problému vím. Podmínka alespoň polovičníh­o úvazku byla stanovena především proto, aby lékaři v předatesta­ční přípravě měli dostatečné odborné vzdělávání,“říká poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský, který uznává, že nové ustanovení může pro lékařky po mateřské znamenat problém. „Proto jsme rozhodnuti s kolegy tento stav v rámci pozměňovac­ího návrhu řešit,“říká poslanec.

Česká lékařská komora tvrdí, že novela zákona mladým lékařům pomůže, protože zkracuje celkovou dobu předatesta­ční přípravy tak, aby v žádném z oboru nepřesáhla pět let. Také ministerst­vo zdravotnic­tví říká, že novela lékařky v přípravě zvýhodňuje.

„Například zkrácení délek specializa­čního vzdělávání, které umožní dřívější vstup lékařů a lékařek do samostatné praxe. Novela také omezí délku stáží ve fakultních nemocnicíc­h na nezbytně nutnou dobu. Tím umožní lékařům a lékařkám absolvovat podstatnou část ze specializa­ční přípravy na svém mateřském pracovišti,“tvrdí ministerst­vo zdravotnic­tví.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia