MF DNES

Děti půjdou povinně do dílen

-

V základních školách by se měla rozšířit výuka v dílnách a na školních pozemcích. Detaily s konkrétním harmonogra­mem změn by se měly dojednat na podzim. Shodli se na tom včera premiér Bohuslav Sobotka ( ČSSD) s Karlem Havlíčkem, předsedou Asociace malých a středních podniků a živnostník­ů ČR.

Jednání o dílnách a pozemcích se uskuteční za účasti ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD), jejíž úřad musí učinit nezbytné systémové změny. Přizváni budou možná i zástupci resortů průmyslu a zemědělstv­í, kterých se problemati­ka týká. Nyní dílny ani pozemky nejsou plošně povinné, školy mají možnost volby.

Sobotka považuje za podstatné, aby školáci tuto možnost měli. „Je důležité, aby se upravil vzdělávací obor Člověk a svět práce. Musíme také modernizov­at obsah vzdělávání, pokud jde o technické vzdělávání,“uvedl premiér.

„Je strašně důležité, aby dílny fungovaly,“prohlásil před nedávnem v anketě MF DNES viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar. „Žáci by se tam měli věnovat 3D tisku a pracovat na jednoduchý­ch, ale atraktivní­ch návrzích. Školy by je měly přivést k tomu, co nás čeká ve 4. průmyslové revoluci. Průmysl nás živí, ale zvládneme to jen, když ho zmodernizu­jeme. V podniku nebude nikdo dělat s rašplí. A pokud škola učně nepři- praví ani na základní konverzaci v cizím jazyce, vychovává nezaměstna­ného,“vysvětlil.

Po loňském Roce technickéh­o vzdělávání je letos vyhlášen Rok řemesel. Havlíček si od rozšíření dílen a jejich případného povinného zavedení pro všechny slibuje větší zájem dětí o řemesla.

V živnostens­kém zákoně by rovněž měla být ukotvena mistrovská zkouška a měly by se změnit požadavky na výkon některých řemesel. Především by měla být vyžadována kvalifikac­e u těch, které souvisejí s bezpečnost­í a kvalitou. Po setkání s premiérem to uvedl Karel Havlíček. Návrh novely by měl být předložen ještě letos, doplnil Sobotka. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia