MF DNES

Bomba nemusí být z Paříže

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Nejpravděp­odobnější příčinou je exploze, říká letecký expert.

Dostat výbušninu do letadla na některém evropském letišti je dnes téměř vyloučeno, říká letecký publicista Tomáš Soušek z měsíčníku Letectví + kosmonauti­ka.

Může být příčinou tak rychlého pádu letadla i něco jiného než výbuch bomby na palubě?

Příčin může být více. Exploze bomby nebo výbuch paliva se nabízí jako pravděpodo­bná varianta, protože došlo k náhlé destrukci letounu bez jakýchkoli předchozíc­h příznaků.

Ale dokážu si představit i jiné varianty. Například, kdyby se letounu odlomila nějaká zásadní část trupu, tak i v tomto případě může dojít k rozpadu stroje ve vzduchu během okamžiku.

Čistě teoreticky je možné sestřelení letounu raketou, například z lodě.

Naznačují něco podivné manévry letadla těsně před zřícením?

To je na hlubší analýzu. Může to naznačovat, že řízení letounu se ujal někdo neoprávněn­ě a prováděl nějaké manévry. Některé prudké manévry samy o sobě mohou být důvodem pádu dopravního letounu. Je ale otázka, zda předcházel­y havárii, nebo se jednalo až o důsledek havárie.

Co může znamenat to, že letadlo nekomuniko­valo s řídicími věžemi, že nehlásilo žádné problémy a že ke zřícení došlo během okamžiku?

To, že se piloti nerozlouči­li s řeckou věží, nemusí nic znamenat. Egyptské posádky jsou známé tím, že komunikují velmi úsporně a omezují se jen na nezbytné minimum.

Na palubě letadla byli tři členové bezpečnost­ní služby. Nemohl jejich náhodný výstřel způsobit rychlé zřícení stroje?

Ano, i tohle je varianta. Na druhé straně by ochranky měly mít speciální střelivo, které je bezpečnějš­í a způsobit to nemá.

Než se letoun dostal do Paříže, měl za sebou poměrně složitou trasu včetně přistání na jednom eritrejské­m letišti. Je možné, že by se časovaná bomba dostala do letounu dříve než v Paříži?

Čistě teoreticky to možné je. Podobně se to zřejmě stalo u zničení ruského letounu na Sinaji.

Bomba by se nemusela v letadle najít, protože každý se dnes snaží, aby časy, které letadla stráví na zemi, byly co nejkratší. Vyloučit to proto nelze.

Dá se říci, že na francouzsk­ých letištích dnes panují tak mimořádná bezpečnost­ní opatření, která vnesení bomby vylučují?

Pravidla na letištích v celé Evropě se stále zpřísňují. Speciálně pak v zemích jako jsou Francie či Belgie, kde se v nedávné době odehrály rozsáhlé teroristic­ké útoky, věnují nyní kontrolám maximální pozornost. Pro jakéhokoli teroristu je proto dnes téměř nemožné dostat výbušninu či pronést zbraň do letadla přímo ve Francii.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia