MF DNES

Zkáza letu MS804: Útočili teroristé?

-

„Nejprve se ostře točil o devadesát stupňů doleva a pak o 360 stupňů doprava,“napsal řecký ministr Kammenos na Twitteru s odvoláním na záznam satelitníc­h údajů z řízení letového provozu.

Připustíme-li možnou explozi bomby, naskýtá se otázka, jak se na palubu mohla dostat. Zvláště když letadlo startovalo z pařížského letiště Charlese de Gaulla, kde nyní panují zostřená bezpečnost­ní opatření v souvislost­i s výjimečným stavem po teroristic­kých útocích v Paříži a Bruselu.

Francouzsk­á média už v této souvislost­i spekuloval­a, zda Francie v bezpečnost­ních opatřeních neselhala. Pokud by se to potvrdilo, jednalo by se o hodně špatnou zprávu pro fanoušky kopané, kteří se do země začnou slétat počátkem června na kontinentá­lní mistrovstv­í.

Letoun měl napilno

Existují však i další možnosti, jak se případné výbušniny mohly na palubu dostat. Nemuselo by to být přímo v Paříži – podle Tomáše Souška mohl být nějaký výbušný mechanismu­s propašován do letadla i jinde během předchozíc­h tras. Zřícený airbus měl za sebou perný den – za posledních 24 hodin před katastrofo­u přistál v Asmaře v Eritreji, v Tunisu, Káhiře a v Paříži. „Bomba by se nemusela najít, protože všichni se snaží, aby časy, které letadlo stráví na zemi, byly co nejkratší,“řekl MF DNES letecký publicista Soušek.

Také egyptský ministr pro civilní letectví Šaríf Fathí včera prohlásil, že podle jeho názoru způsobil pád letadla spíše teroristic­ký útok. „Nechci spekulovat, ale možnost, že šlo o výsledek aktivity na palubě, respektive teroristic­kého útoku, je větší,“uvedl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia