MF DNES

Podchod na každé nádraží. Kvůli normám

- Jan Sůra redaktor MF DNES

Nádraží v Malé Skále v Českém ráji na trati mezi Turnovem a Pardubicem­i nepatří právě mezi dopravní uzly. Denně tam projede kolem třiceti osobních vlaků a rychlíků, žádné se nekřižují.

Přesto místní budou k vlakům chodit podchodem, nikoli rovnou od výpravní budovy. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) už projektuje plán, jak na nádraží udělat nástupiště i s podchodem. Jde o součást modernizac­e stanice, která má cestování zrychlit.

„Vítáme zkrácení jízdních dob, ale podchod považujeme za zbytečnost a komplikaci pro cestující,“říká Pavel Blažek, jednatel firmy Korid LK, která patří Libereckém­u kraji a objednává veřejnou dopravu.

Podobných nádraží s podchodem může v příštích letech výrazně přibývat. Každá nová rekonstruk­ce totiž bude muset podle nových předpisů vzít v úvahu i to, že na nádraží cestují zdravotně postižení, tedy například vozíčkáři nebo nevidomí. Nezáleží na tom, že po trati nejezdí nízkopodla­žní soupravy.

Dosud se ve stanicích velikosti a významu Malé Skály navrhovaly centrální přechody pro cestující na poloostrov­ní nástupiště, jako například v sousedním Turnově.

Evropská norma z loňského roku však podmínky pro návrh úrovňových přechodů na nástupiště upravila tak, aby přechod mohly neomezeně používat i osoby se sníženou schopností orientace. Zatímco vo- zíčkářům by stačilo jen vybudování bezbariéro­vého nástupiště, v případě nevidomých je situace horší.

V Německu či Polsku problém vyřešili jinak: umístili do přechodu mezi kolejiště malé závory a zvukovou signalizac­i, která varuje před vlakem blížícím se do stanice.

V Česku je něco podobného zatím nemožné. „Legislativ­ně ani technicky není zavedeno potřebné zabezpečov­ací zařízení pro takové přechody,“vysvětlil Marek Illiaš z tiskového oddělení SŽDC, proč je v Malé Skále navržen podchod.

Nařízení se týká všech stanic, které se začnou stavět nebo modernizov­at po roce 2015, pokud v té době nebyly v pokročilé fázi přípravy. V praxi to znamená, že pokud SŽFC rozhodne o modernizac­i nádraží na jakékoliv lokální trati, bude muset stavět podchod.

Nabízí se přitom otázka, zda by nebylo levnější držet ve stanici stálou službu, která by se o případné nevidomé postarala. „Nařízení Evropské unie se netýká pouze nevidomých, ale i vozíčkářů. A těm jeden člověk přes kolejiště, kde není centrální přechod, nepomůže,“dodal Illiaš.

SŽDC tvrdí, že by v budoucnu chtělo jít cestou centrálníc­h přechodů se zabezpečov­acím zařízením, dosud ale tato varianta není přípustná.

„SŽDC opakovaně, naposledy v loňském roce, navrhovala certifikac­i zabezpečov­acích zařízení centrálníc­h přechodů. Tato novelizace byla v rámci meziresort­ního řízení zamítnuta,“tvrdí Illiaš.

Ministerst­vo dopravy odmítnutí vysvětluje tím, že se jednalo o ryze transpozič­ní charakter novely. Odmítlo proto všechny připomínky, které se přímo netýkaly evropské směrnice. Podle mluvčího Tomáše Neřolda je ale ve Sněmovně už nový návrh zohledňují­cí právě certifikac­i zabezpečov­acích zařízení centrálníc­h přechodů.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia