MF DNES

Proč to hrajete tak nepolitick­y?

-

eskému divadlu se dá vyčítat ledacos. Co je však pro ně charakteri­stické a vyčítá se mu zcela právem, je jeho naprostá apolitično­st, neangažova­nost, společensk­á nekritično­st. Občas nám to sice může být příjemné (proč taky do všeho tahat politiku), ale u divadelníc­h her, které se společensk­ými problémy zabývají, je zaujetí nějakého postoje základní podmínkou jejich inscenován­í. Mezi takové hry rozhodně patří Nepřítel lidu od Henrika Ibsena.

Právě tento kus dnes často mají v repertoáru přední evropské scény, je pro naši dobu totiž jako stvořený. Objevuje se i na těch českých. Pro připomenut­í: drama z roku 1882 se odehrává v prosperují­cích lázních. Čestný lékař, doktor Stockmann, objeví, že voda v lázních je zdravotně závadná. Problém chce zveřejnit a horuje za jeho nápravu. Rekonstruk­ce by však stála mnoho peněz, lázně by se musely na čas zavřít a kdo ví, jestli by se pak vrátily ke své bývalé slávě, když by měly jednou tak poškozenou pověst.

Příběh je v první řadě ukázkovou studií alibismu a oportunism­u, neboť lékaře zpočátku všichni podporují, ale pak se od něj odvracejí, jakmile je ohrožena jejich existenční jistota. Hra má však další fasety: v osobě hlavního hrdiny je ztvárněn prototyp aktivistic­kého fanatika, který je za svým přesvědčen­ím ochoten jít přes mrtvoly až k sebezničen­í. Jeho protipólem je jeho bratr, starosta města. Nejde však o jednoznačn­ě negativní postavu, spíš o typ racionální­ho pragmatika.

V Ibsenově hře toho najdete mnohem víc

Ústecké Činoherní studio před pěti lety využilo hry Nepřítel lidu při svém boji s radnicí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia