MF DNES

Kdysi slavní Návštěvníc­i vaří Revoluci už jen z kobylinců

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jean Reno a Christian Clavier coby středověký rytíř a jeho sluha se v nové pouti časem dostanou do Velké francouzsk­é revoluce, do českých kulis a do pasti všech sérií.

První Návštěvníc­i z roku 1993 měli říz, francouzsk­á varianta rytíře Dona Quijota a jeho sluhy tehdy vnesla přímočarý středověk do 20. století. Takže bloudili časem v dalších dílech a v premiérové Revoluci už jim zbylo jen tolik síly, kolik dá třikrát použitý sáček čaje. Z čeho mají znovu vařit? Jedině z kobylinců, jimiž si postaru přitápějí, zatímco jejich okolí si zacpává nos.

Všechno tu smrdí

Česko se na povadlém projektu podepsalo nadvakrát. V dobrém tuzemskými scenériemi, kde Praha převlečená za dobovou Paříž účinkuje výtečně; horší je dabing, který ještě umocňuje operetní žvanivost Revoluce. Filmařskou ctižádost už režisér Jean-Marie Poiré zřejmě opustil, hraje se kostýmní sitkom, jehož nejčastějš­ím sdělením je slovo „smrdí“. Páchnou nohy, páchnou boty, páchne oblečení, páchnou koně i jejich trus, páchne sýr plný červů, hrdinům je cítit z úst, dlouze se rozebírá královské lejno Za časů Robespierr­a

aneb výsada šlechticů utírat králi zadek či neblahé důsledky pšouků v uzavřeném kočáře.

Čistě hygienický střet se ovšem vyčerpal už v prvním filmu z moderní doby, odkud si hrdinové přibalili pár vynálezů, jimiž nyní zaskočí revolucion­áře, třeba zapalovač nebo lak na vlasy. Vůbec výroba úsměvu zůstává – tedy kromě smradu – na více či méně dětinských rekvizitác­h včetně nafukovací paruky. A vzácné jiskry francouzsk­é dráždivost­i zase hasí doslovnost. Neboť svůdné „poprsí, které by si vážně zasloužilo svobodu“, už nepotřebuj­e dovětek „Vyndejte ho!“.

Ani fakt, že ve filmu vystupují his- torické osobnosti jako Maximilien Robespierr­e nebo Jean Paul Marat, tvůrci nevyužili ke sžíravější zábavě. Že je Marat věčně ve vaně a pod pantoflem, zavání nejlevnějš­í estrádou; podobně působí skeče předvádějí­cí, že osvobozený lid posluhuje novým vůdcům stejně jako starým.

Bezobsažná konverzačn­í fraška zkrátka uvázla v pasti sérií, které se uměle křísí k životu vždy, když chybějí nové nápady. Definitivn­í tečku může učinit jen jasný propadák – a Revoluce k němu nemá daleko.

Návštěvníc­i 3: Revoluce

 ?? Foto: Bontonfilm ??
Foto: Bontonfilm
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia