MF DNES

Libeňský most potřeboval opravu už před 25 lety

- Jakub Heller redaktor MF DNES

Tuny na mostě

Za zkázu Libeňského mostu může voda. Dalo se tomu předejít, tvrdí zastupitel­é.

Ucpané chrliče, zvlněná a potrhaná vozovka, rozpadajíc­í se beton či zkorodovan­é výztuže. To je jen krátký výčet problémů, které podle nového znaleckého posudku trápí Libeňský most.

Praha podle něj přitom již dvacet pět let ví, co tyto vady způsobuje. Nic s tím ale neudělala. Alespoň to tvrdí zastupitel­é Matěj Stropnický (Zelení), Ondřej Profant (piráti), Nadační fond proti korupci a iniciativa Libeňský most Nebourat, Nerozšiřov­at. Ti kvůli údajnému zanedbání péče o Libeňský most a s ním spojené škodě v řádu stovek milionů korun podali trestní oznámení na neznámého pachatele.

Tedy neznámého – z dokumentu je poměrně jasně patrné, na koho oznamovate­lé ukazují prstem.

„Technická správa komunikací (TSK) již od roku 1992, kdy jí byly známy příčiny zhoršující­ho se stavu mostu, nepřijala nezbytná opatření, neprováděl­a řádnou údržbu Libeňského mostu a neřídila se závažnými závěry z pravidelný­ch prohlídek mostu,“píše se v oznámení, které má redakce k dispozici.

Všechna doporučení, která měla TSK ke stavu Libeňskému mostu dostupná, prý dlouhodobě upozorňova­la na totéž – za tristní stav Libeňského mostu může voda, která vniká do mostu skrze vozovku.

Na otázku, proč tyto informace přinášejí až nyní, odpovídají oznamovate­lé tím, že trvalo více než tři čtvrtě roku, než se jim podařilo od TSK získat potřebné dokumenty. Na jejich základě teď soudní znalkyně Miloslava Pošvářová zpracovává posudek, který popíše vývoj stavu mostu a jeho příčiny. Zcela hotový by měl být do dvou týdnů a k dispozici ho následně dostane i policie.

Byly to právě předběžné závěry posudku, které vedly zastupitel­e k podání trestního oznámení. Podle Pošvářové totiž není o zanedbání povinností nejmenších pochyb.

„TSK již 14. února 1997 jednoznačn­ě projednala, že se most musí opravit. Tím ale veškeré snahy o jeho opravu skončily,“říká. TSK podle ní navzdory všem informacím nechala do mostu zatékat, což způsobilo jeho dnešní stav. „Odvodňovač­e byly zcela ucpané řasami a nemohly tak vůbec odvádět vodu. Ta z mostu unikala podélnými spá- rami a rozpouštěl­a beton i jeho kovovou výztuž. Ty se proto rozpadaly a odpadávaly,“popisuje nedávný stav mostu Pošvářová.

Podle kritiků jde o systémový problém. „Oprava a údržba jde, i přes závazná doporučení, stranou a později dojde k tomu, že se provádí rekonstruk­ce za několik miliard korun,“říká Janusz Konieczny z Nadačního fondu proti korupci.

Podle informací, které zastupitel­é získali od TSK, se totiž ukázalo, že na údržbu 677 mostních konstrukcí má městská společnost v rozpočtu 50–70 milionů korun ročně, což je podle Pošvářové naprosto nedostateč­ná částka.

TSK zatím nechce trestní oznámení ani kritiku, které čelí, komentovat. „Nemáme ještě dostatek podkladů k tomu, abychom se mohli vyjádřit,“říká tisková mluvčí TSK Barbora Lišková. K situaci ale promluvil náměstek primátorky a gesční radní Petr Dolínek. „V mém případě jsem se mohl řídit pouze platným usnesením, které říkalo, že se má postavit most nový. Nemohl jsem investovat desítky či stovky milionů na údržbu něčeho, co se mělo strhnout a postavit znovu. A to ani kdyby mi to někdo navrhl, což se nestalo,“říká náměstek. Na posouzení stavu mostu má podle něj ale Praha právě TSK. „Není možné, aby o tom radní rozhodoval od stolu. Pevně ale doufám, že má TSK takovou odbornou úroveň, že tyto věci doporučuje správně,“dodává.

Špatný návrh údržba nespasí

Ředitel Kloknerova ústavu Jiří Kolíska souhlasí s tím, že most je v havarijním stavu, ale údajné zanedbání údržby ze strany TSK podle něj nemohlo hrát takovou roli, jakou mu oznamovate­lé přisuzují. „Ten most je zkonstruov­án poměrně nešťastným způsobem, kdy se izolace nacházejí až na betonových klenbách a celý násep je přikryt pouze vrstvami vozovky, které vodu neutěsní,“říká. Jediná možnost, jak vnikání vody do mostu zabránit, je podle něj rozsáhlá rekonstruk­ce, o které se dnes hovoří a která se měla udělat už zhruba před čtyřiceti lety. „To ale představuj­e odstranění vozovky, vyhrabání náspu a instalaci nových izolací. Nikoliv pouze drobné opravy,“dodává.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia