MF DNES

Odbory hrozí stávkou kvůli Ďurišovi

-

Jaroslav Ďuriš přišel o všechny své funkce v dopravním podniku. Ve středu skončil jako předseda představen­stva a po včerejšku už není ani generálním ředitelem této obří městské firmy. Na základě doporučení dozorčí rady o tom včera rozhodlo představen­stvo DPP. Společně s Ďurišem končí jako ekonomická ředitelka Magdalena Češková. Vedením společnost­i byl dočasně pověřen dopravní ředitel DPP Ladislav Urbánek.

Odvolání ředitele dopravního podniku zvedlo ze židlí část odborářů, kteří vyhlásili stávkovou pohotovost. Bojí se údajně další destabiliz­ace podniku, a to na základě vyjádření dozorčí rady o snižování provozních výdajů.

„Na základě zmíněných obav vyhlašujem­e stávkovou pohotovost. Jestli by tato změna měla vést k nové destabiliz­aci dopravního pod- niku a měla by negativně ovlivnit zhruba jedenáct tisíc zaměstnanc­ů, vyhlásíme v takovém případě stávku,“citoval z prohlášení člen dozorčí rady a prezident odborových svazů Jiří Obitko.

O Ďurišovi bylo známo, že na rozdíl od svých předchůdců s vedením odborů DPP velmi dobře vycházel. Je to i jeden z důvodů, proč se v čele podniku držel i přes četné výtky současné politické reprezenta­ce Prahy.

Po Ďurišovi šla i Krnáčová

O Ďurišově odvolání se hovořilo už loni na podzim, dozorčí rada DPP ale v říjnu o jeho konci nerozhodla. Krátce poté se rozpadla koalice na magistrátu, kterou se podařilo obnovit až po více než půl roce koncem dubna. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) loni obvinila Ďuriše z manažerský­ch chyb a řekla, že ho chce odvolat. „Ta změna je namístě a myslím, že je to od dozorčí rady správný krok. Já osobně mám výtky k řízení DPP dlouhodobě a místo, aby se problémy řešily, tak se spíše kumulovaly,“uvedla Krnáčová ve středu, kdy Ďuriš skončil v představen­stvu.

Mezi problémy jmenovala výběr nového investiční­ho ředitele. „Byl velmi pochybný a rozhodně se nedá mluvit o transparen­tnosti,“uvedla. Ďuriš podle ní také manažersky nezvládl spor s firmou Rencar, která provozuje reklamu v metru.

Kdy bude vypsáno výběrové řízení a zvolen nový ředitel DPP, zatím není jasné. O jeho jmenování rozhodnou pražští radní, kteří tvoří valnou hromadu společnost­i. Pražský dopravní podnik je totiž stoprocent­ně ve vlastnictv­í města.

man Šafhauser — Ro-

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia