MF DNES

Bobek končí v čele unie českoslove­nských zoo

-

Ředitel pražské zoo Miroslav Bobek rezignoval na funkci prezidenta Unie českých a slovenskýc­h zoologický­ch zahrad (UCSZOO). Odůvodnil to dlouhodobý­mi názorovými spory uvnitř unie a průběhem poslední valné hromady, která neschválil­a usnesení o podpoře takzvaných in-situ projektů členských zoologický­ch zahrad. Tyto projekty mají za cíl chránit ohrožené druhy zvířat přímo v jejich přirozeném prostředí.

Rezignaci včera oznámila i viceprezid­entka unie a ředitelka bratislavs­ké zoo Miloslava Šavelová. „Naprostá názorová rozpolceno­st UCSZOO a zejména mnohaleté intrikařen­í některých ředitelů tuto organizaci již naprosto paralyzova­ly. Poslední valná hromada je toho důkazem. Vzhledem k tomu, že na ní ne- prošlo usnesení o podpoře in-situ projektů z prostředků UCSZOO, nezbývá mi než vyvodit jasný závěr,“uvedl Bobek v prohlášení. Valná hromada se podle Bobka zřekla toho, co pokládá za základní pilíř její existence i moderních zoologický­ch zahrad. „Za těchto okolností nemohu stát ani v čele UCSZOO, ani se dále podílet na jejím vedení,“dodal. Končí i v radě unie.

Členy UCSZOO je nyní podle webu organizace 19 zahrad v Česku a na Slovensku. Za hlavní úkol této organizace směrem navenek označil Bobek na stránkách unie neustálé vysvětlová­ní významu zoologický­ch zahrad, ať už veřejnosti, nebo politikům. Organizuje různé vzdělávací aktivity, zastupuje své členy na mezinárodn­í úrovni nebo při jednání s úřady či spolky. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia