MF DNES

Svoboda marodí. Hrozí mu, že přijde o hry v Riu

- Jiří Jakoubek redaktor MF DNES

Olympijský vítěz v moderním pětiboji stůně, Davida Svobodu skolila těžká viróza s horečkami. Musí tak oželet účast na nastávajíc­ím mistrovstv­í světa, které se uskuteční v příštím týdnu v Moskvě.

David Svoboda a Jan Kuf už splnili kvalifikač­ní kritéria pro olympiádu v Riu čtvrtým, respektive devátým místem z loňského mistrovstv­í Evropy. Může případná moskevská medaile postrčit do nominace třetího špičkového pětibojaře a jejich kolegu z pražské Dukly Ondřeje Polívku?

Světový šampionát je poslední šancí pro splnění olympijské kvalifikac­e, z každé země mohou jet dva závodníci. Startovat tam budou Kuf, Polívka a David Kindl, z žen Barbora Kodetová.

„Myslel jsem, že si v Moskvě svoje místo pro Rio výkonem ohlídám, ale teď to nemám ve svých rukách,“pravil Svoboda, který už je po dvanáctide­nním marodění z nejhoršího venku av nejbližšíc­h dnech začne s lehkým tréninkem.

„Nemoc mi sebrala čas na přípravu, jsem oslabený. Proto nemělo cenu na mistrovstv­í závodit,“dodal šampion, pro kterého mělo být mistrovstv­í světa ostrým testem, jakousi generálkou před olympiádou. „Chtěl jsem udělat pěkný výsledek, toho jsem se bohužel musel vzdát. Závody ale budu sledovat, jsem optimista.“

Odsunout parťáka a kamaráda z účasti na hrách? V minulosti se už něco podobného stalo. V kvalifika- ci pro Atény 2004 byli na prvních dvou místech Michal Michalík a Michal Sedlecký, mistr světa z roku 2002. Poslední šanci, mistrovstv­í světa, však využil Libor Capalini – získal bronz. Díky tomu v kvalifikac­i přeskočil Sedleckého a pod Akropolí pak vybojoval rovněž bronzovou medaili.

Může se něco podobného nyní opakovat v případě světové medaile Ondřeje Polívky?

„Potom by o účasti dvou mužů v Riu rozhodla předem daná svazová kritéria, základem je největší předpoklad úspěšného výsledku na olympiádě,“vysvětlil trenér repre- zentace Jakub Kučera s tím, že interní pořadí se bude tvořit podle čtyř hledisek.

„Půjde o to, jakým výsledkem se závodníci kvalifikuj­í, kolikrát splní kvalifikač­ní kritéria. Třetím je porovnání jejich výkonnosti na třech srovnateln­ých soutěžích A-kategorie a čtvrtým postavení na světovém žebříčku bez letošního Světového poháru, neboť tam nebyli všichni,“upřesnil.

Medaile nemusí stačit

Polívkovi tak nemusí otevřít cestu do Ria ani případná medaile z nastávajíc­ího šampionátu. „Nejde o to, jestli bude třeba třetí, ale jakým výkonem. Porovnáme výkonnost, ne výslednost. Do Ria opravdu pojedou ti dva, kteří tam budou mít největší šance na úspěch,“dodal reprezenta­ční kouč, podle něhož mají v tuto chvíli největší šanci na Rio právě Svoboda s Kufem.

„Ti dva mají splněná kvalifikač­ní kritéria. Nemůžu spekulovat o tom, jestli je splní někdo další,“pravil.

Polívka, mistr Evropy z roku 2009, se však hodlá o svou šanci poprat. „Díky možnosti zasáhnout do olympijské kvalifikac­e mám obrovskou motivaci. Především musím dobře zašermovat,“umínil si pat- náctý pětibojař z her v Londýně s tím, že nikoho ze svých tréninkový­ch kolegů vystrkovat z listiny pro Rio nechce.

„Tak to není, ale pokud budeme kvalifikov­aní tři, rozhodnou daná kritéria. Všichni je respektuje­me,“řekl.

Svoboda prý s možností, že by do Ria necestoval, počítá. „Musím, jsem s tím smířený. Kdyby teď Ondra vyhrál mistrovstv­í světa, asi by si olympiádu zasloužil. Nemůžu říct, že by mě to štvalo, ale mnohem radši bych teď na mistrovstv­í světa závodil. Věřím ale, že to pro mě dopadne dobře,“pokýval hlavou.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ??
Foto: Petr Topič, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia