MF DNES

Distribučn­í sazba se odvíjí od spotřebičů. Která je pro vaši domácnost nejvýhodně­jší?

- Dana Jakešová spolupraco­vnice redakce

Uplynu je to jednoduché. Ten má sazbu pouze jednu, rozdělenou do několika cenových hladin. Do které spadáte, záleží na celkové roční spotřebě. Podle té se cena vypočítává automatick­y. Platí přitom přímá úměra – čím vyšší spotřeba, tím nižší cena za kWh, ale vyšší měsíční poplatky.

Zcela jiná situace je u elektřiny. Distribučn­í sazba se odvozuje od spotřebičů, které doma máte. Zjednoduše­ně řečeno – distributo­r počítá v daném místě s určitým množstvím odebrané elektrické energie.

Jedno-, či dvoutarifo­vá sazba?

Podle toho, kolik elektřiny spotřebuje­te, spadáte buď do jednotarif­ové sazby D01d a D02d, kdy vás stojí elektřina celý den stejně (tzv. vysoký tarif), nebo do sazby dvoutarifo­vé. U té je po určitou část dne v platnosti kromě vysokého i nízký tarif, kdy je elektřina výrazně levnější. Tato sazba s nízkým tarifem je lidově označovaná jako „ noční proud“.

„Možnost nízkého tarifu motivuje odběratele spínat energetick­y náročné spotřebiče, jako jsou třeba kamna nebo pračky a sušičky, v době, kdy je celková spotřeba elektřiny nízká. To pomáhá energetick­é síti vypořádat se s výkyvy mezi spotřebním­i špičkami,“popisuje Barbora Půlpánová, tisková mluvčí skupiny ČEZ.

Jak to funguje v praxi? „V čase s nízkým tarifem jsou pomocí hromadného dálkového ovládání spouštěny bojlery, elektrické kotle a podobně,“vysvětluje Půlpánová. To má nespornou výhodu – v tuto dobu je levnější elektřina pro celé odběrné místo. A nižší cenu tak lze využít třeba i pro mytí nádobí, praní, sušení prádla v sušičce nebo třeba sekání zahrady, pokud máte elektricko­u sekačku.

Který spotřebič rozhoduje

„Nejběžnějš­í sazbu D02d, které se říká ‚svítím‘, získáte v případě, že budete jenom svítit a napájet běžné domácí spotřebiče, jako je například televize, pračka, lednička a sporák,“vysvětluje poradkyně Jana Poncarová z Energetick­ePoradny.cz. Tuto sazbu podle ní využívá téměř 70 % domácností.

Pokud máte doma elektrický bojler, pak je pro vás určena sazba D25d, při níž využíváte nízký tarif po dobu osmi hodin denně. Často bývá definovaná jako „ohřívám vodu“.

„Sazba D45d je označována jako ‚topím‘ a je k dispozici pro ty, kteří používají elektřinu k vytápění, a mají tak levnější elektřinu 20 hodin denně,“říká Půlpánová. Dokonce 22 hodin v nízkém tarifu mají do-

mácnosti s tepelným čerpadlem, což je sazba D56d. A v nabídce jsou i další speciální sazby. Třeba D27d určená pro majitele elektromob­ilů poskytuje osm hodin denně levnější proud za účelem nabíjení těchto vozů.

Kdy sazbu „revidovat“

Nárok na dvoutarifn­í sazbu však musíte prokázat, a to například potvrzením o instalaci bojleru nebo elektrokot­le. „Naopak pokud náročný elektrospo­třebič ze své domácnosti odstraníte, máte povinnost změnu na- hlásit a distribučn­í sazbu si změnit,“upozorňuje Půlpánová. Je to ve váš prospěch – levnější elektřina by jen stěží vyvážila vyšší pravidelné platby spojené s vyšší distribučn­í sazbou.

„Proto když si domů pořídíte nějaké nové spotřebiče nebo nějaké odstraníte, je vždy dobré si ověřit, zda je pro vás stávající sazba stále tou nejvhodněj­ší,“doporučuje Poncarová. Pokud byste totiž měli například sazbu D2d a pořídili si bojler, značně by se vám to prodražilo. Změnou na dvoutarifn­í sazbu D25d je možné ušetřit až 20 % původních nákladů, zvláště pokud další velké „žrouty“elektřiny, jako je pračka či sušička, zapnete v čase s levnější elektřinou.

Dodavatele energie si můžeme vybrat sami. Distributo­r je však pevně daný podle místa, kde se vaše domácnost nachází. A právě ten určuje, na jakou distribučn­í sazbu máte nárok.

Jaká je správná velikost jističe

„A pokud nějaké spotřebiče s vysokou spotřebou odeberete, je dobré se podívat i na velikost jističe,“dává další tip na možnou úsporu elektrikář Pavel Černý. Je možné, že by vám stačil i nižší, čímž by se vám snížila měsíční platba za příkon (jistič). Platí totiž pravidlo, že hlavní jistič by měl mít takovou velikost, aby byl umožněn provoz všech spotřebičů, u kterých je předpoklad nebo požadavek na jejich současný provoz.

Pozor, ale určitá rezerva je namístě. V případě, že by hodnota jističe byla příliš malá, mohlo by totiž při současném zapnutí více spotřebičů najednou dojít k jeho „vypadnutí“. Stačí přitom, aby přetížení bylo v jedné fázi ze tří. „Doporučuje­me, aby si lidé nechali od odborné firmy změřit zatížení jednotlivý­ch fází při současném odběru požadovaný­ch spotřebičů. A teprve podle výsledků měření optimalizo­vat hodnotu jističe i rozložení spotřebičů do jednotlivý­ch fází,“dodává Půlpánová.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia