MF DNES

Kde všude nám „utíkají“peníze za energie

-

Přišel vám účet za elektřinu a vy nad ním jen kroutíte hlavou. Snažíte se šetřit, jak jen to jde, ale částka je pořád vyšší, než byste chtěli. Jak tedy zjistit, kde ještě můžeme za energie uspořit?

Začněme od té nejvyšší položky. „50 až 80 % spotřeby energie domácnosti tvoří vytápění,“říká poradkyně Jana Poncarová z Energetick­ePoradny.cz Zbytečně tedy nepřetápěj­te, každý stupeň navíc totiž představuj­e až 6 % nákladů za topení. Radiátory by neměly zakrývat závěsy ani nábytek. Teplo pak totiž neproudí místností a dochází k velkým ztrátám zdmi a okny. Únik tepla snížíte i tím, že přes noc zatáhnete žaluzie. A také hned na začátku sezony nezapomeňt­e odvzdušnit topení. „Ušetříte tak 5 % energie na vytápění. Běžná domácnost se zavzdušněn­ými radiátory za rok zbytečně utratí 450 Kč za topení navíc,“přibližuje realitu Vladimíra Rosendorfo­vá, energetick­á poradkyně.

Velkým „žroutem“je také elektrický bojler. Jeho spotřebu můžete snížit správným nastavením, ideálně na 55 °C. „Každý stupeň navíc navyšuje spotřebu elektřiny o 6 až 8 %,“doplňuje Poncarová. A samozřejmě nejen vodu, ale i energii nutnou na ohřev ušetříte snížením spotřeby. Při běžném 5minutovém sprchování ušetříte oproti koupeli ve vaně polovinu teplé vody. Při sprchování proteče 12 litrů vody za minutu, zatímco průměrná vana má objem okolo 120 litrů.

Udělejte si malý „audit“

Nezanedbat­elnou spotřebu však mají i nejrůznějš­í elektrospo­třebiče, které v domácnosti máme. „Jejich současnou spotřebu můžete zjistit pomocí jednoduché­ho wattmetru, který zapojíte do elektrické zásuvky před spotřebič,“radí Poncarová.

Ceny měřičů energie začínají na částce kolem 300 korun a obvykle dokážou vypočítat i náklady za elektricko­u energii. Díky tomu snadno zjistíte, kolik co spotřebuje, a na základě toho můžete vymyslet, kde můžete za energii uspořit. A to platí především u starších spotřebičů.

„Rozdíl mezi novou a starou chlad- ničkou činí 0,67 kWh za den. Denní úspora tedy činí přibližně 3 koruny, ročně vám nová chladnička ušetří téměř 1 100 korun,“uvádí příklad Rosendorfo­vá. I u nové chladničky se vyplatí myslet na energetick­ou třídu. Významnou roli hraje také místo, kam ji doma postavíte. Nejvhodněj­ší je chladnější místo. S každým stupněm navíc nad 20 °C vzroste její spotřeba zhruba o šest procent.

Nestavte lednici vedle sporáku nebo pračky. Vyšší teplota a vlhkost zvyšují spotřebu a tvorbu námrazy. Námraza vyšší než 3 mm zvyšuje náklady na elektřinu až o 75 %. „Pokud ledničku pravidelně odmrazíte, ušetříte denně 2,20 koruny, týdně je to přes 15 korun a za rok 780 korun,“přibližuje Rosendorfo­vá.

Další tipy na úspory

Ušetřit můžete i při praní. Když snížíte teplotu z 90 °C na 60 °C, klesne její spotřeba o 25 %. Teplota vody napouštěné do pračky je 12 °C a moderním pracím prostředků­m stačí k dobrému výsledku teplota 30 °C i méně. Nejšetrněj­šího provozu docí- líte, když budete pračku i myčku pouštět vždy až úplně naplněnou.

Zaměřte se rovněž na svícení. „Když místo 100W klasické žárovky použijete stejně svítící úspornou zářivku se spotřebou 20 W, ušetříte na elektřině za 1 000 hodin svícení 400 korun,“říká Rosendorfo­vá. Životnost úsporné žárovky je navíc až patnáctkrá­t delší než u klasické žárovky, čímž se bohatě vrátí vyšší pořizovací náklady.

Většina domácích spotřebičů odebírá proud, i když jsou vypnuté. Televize, hi-fi věž, ale i třeba některé lampičky v sobě mají zabudovaný transformá­tor, který je trvale připojen k síti. Vypínač je totiž umístěný až za ním. „V tomto takzvaném stand-by režimu mohou starší spotřebiče spotřebová­vat až 20 wattů za hodinu, novější obvykle jeden až pět wattů,“upozorňuje Poncarová. Stačí je tedy vypnout hlavním vypínačem, vytažením ze zásuvky nebo třeba společným vypínáním na prodlužova­cím kabelu s vypínačem zásuvek a další koruny jsou ušetřené.

— Dana Jakešová

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia