MF DNES

Muži na hraně! Koho Vrba probudí ze snů?

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Aby si fotbalisté trochu odfrkli a zapomněli na tréninkový dril, vyšli si včera vpodvečer do Dejvického divadla na černou komedii Ucpanej systém. Jak symbolické! Sami totiž mají lehce „přecpanej“systém, protože trenér Pavel Vrba stále čeká s konečnou nominací na mistrovstv­í Evropy.

Zatím vybral 28 jmen, což je o pět víc, než plánoval během jara.

O pět víc, než může obsahovat oficiální soupiska pro Euro, které startuje přesně za tři týdny.

Brzy to přijde: Toho chci, toho ne

V úspěšné divadelní inscenaci, která rozhodně není vhodná pro mládež, má Ivan Trojan bizarní roli pokáleného Boha, který se spoustou drsných vulgarit čistí odpad.

Také fotbalový trenér Vrba bude mít svým způsobem roli boha, který bude rozhodovat o lidských osudech. Na koho z hráčů v příštích dnech ukáže, ten nepojede na závěrečné soustředěn­í do rakouského Kranzachu. Maximálně zůstane na telefonu pro případ nouze.

Rozhodne se nejpozději do středy, možná už dnes.

„Opustí nás jeden krajní obránce a pak se redukce bude týkat ofenzivníc­h hráčů, křídel a hrotových útočníků. Hráči, kteří jsou ohroženi, to zatím nevědí,“prohlásil Vrba, přičemž jeho slova živě snímala Česká televize.

Naznačil však, že by ještě do Rakouska mohl vzít náhradníka, což původně vůbec nechtěl.

Je mu dvacet a pořád má šanci

Muži na hraně ještě mohou chvíli snít, ale sami musí tušit, že by jim k pozvánce na Euro pomohla jen shoda šťastných okolností, třeba zdravotní smůla některého z vyzkoušený­ch reprezenta­ntů. Koho se to vlastně týká? Můžeme jít postupně. Sparťan Zahustel, který je alternativ­ou na pravý kraj obrany, těžko předskočí zkušenější dvojici Kadeřábek – Gebre Selassie.

Další sparťan Mareček má těžkou konkurenci ve středu zálohy.

Totéž plzeňský Kovařík na pozici

levého záložníka. Po životní sezoně ho handicapuj­e, že v reprezenta­ci ještě nikdy nehrál.

Vyloženou senzací by mohl být dvacetilet­ý útočník Patrik Schick, který na jaře zářil v Bohemians. Už jeho předběžná nominace překvapila.

„Ale zasloužil Vrba. si ji,“reagoval

Dilema: Lafata, nebo Škoda?

To jsou čtyři pravděpodo­bná jména. Páté musíme hledat mezi hrotovými útočníky a to už pro reprezenta­čního trenéra musí být velké dilema.

Sparťan Lafata, nebo slávista Škoda? Zatímco prvního Vrba přemlouval, aby ještě vydržel pro evrop- Je to na něm

skou kvalifikac­i, druhý ho spasil dvěma góly v kritickém domácím utkání s Kazachstán­em.

Krajánci Necid s Vydrou by pevné místo mít měli, ale raději nepředbíhe­jme, ať nás trenér nepřekvapí.

Ve výběru je pochopitel­ně uzdravený kapitán Rosický, byť za celou sezonu neodehrál jediný ligový zápas. „Já jsem spokojený, protože zvládl celé utkání za juniorku a neměl úlevy. I teď ty dva dny, během kterých ho mám na očích, trénuje bez úlev a je stoprocent­ní. Nevidím důvod, proč by neměl být připravený na mistrovstv­í,“řekl Vrba.

Pozvánku dostali i záložníci Šural s Pavelkou, kteří část jara marodili.

Vacek, Vácha a další smutní

Na koho se tedy nedostalo? Nemyslete si, to je taky docela zajímavá společnost.

Kvalifikač­ní bitvy zahajovali v základní sestavě třeba stoper Procházka nebo defenzivní záložník Vácha. Ti teď zůstali mimo vyvolené. Hbitého záložníka Pilaře, hrdinu podzi- mu 2014, vyřadilo nekonečné zranění kolena.

Zatímco skvělá jarní forma pozvala plzeňského stopera Hubníka (návrat po čtyřech letech), smůlu má nastupujíc­í generace Kalas s Brabcem. Nedostalo se ani na záložníka Vacka, hvězdu polské ligy, krajního obránce Nováka z dánského Midtjyllan­du či agresivníh­o univerzála Frýdka, jehož vyřadil otřes mozku.

V pořádku nebyl ani mladý sparťan Juliš, kterému kouč Vrba volal a chtěl ho pozvat na pražský předkemp. Až později přijde čas Václava Černého, talentu z Ajaxu.

Na víkend se reprezenta­nti rozcházejí a v pondělí se chystá oficiální sraz. Pak už se všechno zaměří na cestu do Francie.

 ?? Foto: ČTK ??
Foto: ČTK

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia